Кламер БГ - Новини: Съдът запорира имуществото на Ценко Чоков

Съдът запорира имуществото на Ценко Чоков

България

|
Ср, 10 Окт 2018г. 13:27ч.
Съдът запорира имуществото на Ценко Чоков

Съдът запорира цялото имущество на бившия кмет на село Галиче Ценко Чоков, съобщи шефът на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев в сряда.

Процедурата започна по линия на делото срещу бившия кмет за сформиране на банда за лихварство, по което той бе осъден от спецсъда на 4 години и половина, но само по обвиненията му за отвличане, палеж на кола и нанасяне на средна телесна повреда.

"Сумата на запорираното имущество е 3.2 млн. лв. Това са множество имоти, земеделски земи, 153 имота общо са запорирани на г-н Чоков, също така на неговата съпруга, на синовете им, има освен земеделски имоти, апартамент в София, също така автомобили на синовете му, на него самия. Въобще цялото имущество, което ние сме установили, вече има произнасяне на съда, с което са наложени обезпечителни мерки", обясни Георгиев.

По повод процедурата срещу столичния общински съветник и бивш енергиен министър Трайчо Трайков, шефът на КПКОНПИ коментира, че той още не е депозирал в комисията обяснения за произхода на запорираното му наскоро имущество.

"Постъпи молба от неговия адвокат, в която той иска удължаване на срока. Аз и преди имах възможност да обясня, че такава възможност за удължаване на срока, за съжаление, в закона няма, но ако своевременно постъпят обяснения за произхода на средствата, независимо, че е извън срока, комисията ще ги вземе предвид, защото в крайна сметка идеята е да се установи обективната истина", припомни свое изказване отпреди десетина дни Георгиев.

Той използва случая да призова Трайков пред медиите да изясни произхода на запорираните си активи възможно най-бързо, "защото след налагане на обезпечителните мерки ние имаме 3-месечен срок по закон, в който трябва да внесем иска – няма как да бъде удължаван този срок".

Обезпечителните мерки са по подготвян от антикорупционния орган бъдещ иск за 2 375 664 лв., който включва половината от няколко недвижими имота, акции в търговски дружества, банкови сметки, както и 1 366 795 лв. по сметки при инвестиционен посредник.

Процедурата срещу Трайков бе започната от КПКОНПИ в началото на м.г., след като той стана обвиняем по делото продажбата на остатъчния държавен дял в енергоразпределителното дружество ЕВН през 2011 г. Обвинения по казуса бяха повдигнати и срещу бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, съиздателя на "Капитал" и "Дневник" и акционер в инвестиционния посредник "Булброкърс" Иво Прокопиев, изпълнителният директор на дружеството и двама негови служители.

Заради делото Дянков също бе потърсен от комисията, за да обясни произхода на доходите и имуществото си. В крайна сметка бившият вицепремиер се свърза с КПКОНПИ, след като оттам съобщиха пред медиите, че не могат да се свържат с него.

"Да, г-н Симеон Дянков оказва много добро сътрудничество. Вече неколкократно се е чувал с колегите, които извършват проверката, даже той ми изпрати един есемес, в който казва, че колегите са много добри професионалисти. Така че оказа пълно съдействие и предостави исканите документи. Всичко – неговите доходи, за него, за съпругата му", добави Пламен Георгиев в сряда.

mediapool.bg