Кламер БГ - Новини: Съдът: Бандата на Божков се крепи на един свидетел

Съдът: Бандата на Божков се крепи на един свидетел

България

|
Четв, 16 Юли 2020г. 18:10ч.
Съдът: Бандата на Божков се крепи на един свидетел

Състав на Апелативния специализиран наказателен съд обяви, че цялото "престъпно сдружение" около Васил Божков, за което твърди прокуратурата, се крепи само на показанията на бившия му съдружник Цветомир Найденов.

Констатацията на съда бе направена по време на заседанието по мярката за неотклонение на секретарката на Васил Божков – Йоана Чолакова. Тя прекара над 4 месеца в ареста, а сега бе пусната на свобода срещу 30 000 лева гаранция.

Жената се разплака в съдебната зала след обявяването на решението. Апелативният спецсъд отхвърли протеста на прокуратурата и потвърди решението на долната инстанция за пускане под гаранция.

Чолакова е обвиняема като участник в твърдяната престъпна група на Васил Божков за пране на пари, укриване на хазартни такси, принуда на държавни служители и други. Според прокуратурата тежкото обвинение е достатъчно основание за задържането й под стража. Съдът не прие тези аргументи.

Единствен свидетел срещу Чолакова се оказа Найденов. Той е казал пред разследващите, че тя била в много близки отношения с Божков и е "организирала и ръководела част от неговите срещи".

Адвокатът й Владимир Манолов обясни пред съда, че подобни отношения между секретар и началник са част от длъжностната характеристика. Заради това хората си вземат секретарки.

Той обърна внимание, че единствен свидетел на прокуратурата е Найденов. По-сериозният проблем е, че Йоана е задържана на 2 март, а единственият свидетел е дал показания срещу нея на 3 март. Остава въпросът заради какви доказателства тя е задържана.

"Неговите твърдения (на Найденов) са непроверени - никой не смее да му зададе контролни въпроси", казва адвокатът, цитиран от Клуб Z.

Подобни са и разпитите на Бойко Борисов, Менда Стоянова и Владислав Горанов, обясни адвокатът

"Извинявайте, това не са разпити, а монолози, в които те защитават себе си, не изтъкват факти. А прокуратурата не задава уточняващи въпроси, защото се страхува да не се срути конструкцията на обвинението", каза адвокатът.

Той допълни, че в момента "Божков е богат изгнаник", но затова държавата е взела за заложници най-близките му – жена му Елена, Йоана Чолакова и близкия му приятел Славчо Марков. И заяви, че прокуратурата за 4-те месеца, в които Чолакова е в ареста, "разпитала един свидетел, и то фалшив".

Самата Чолакова помоли съда да й наложи по-лека мярка от "задържане под стража".

mediapool.bg