Кламер БГ - Новини: След снимките: Появи се видео с пачки и пистолет от спалнята на Борисов

След снимките: Появи се видео с пачки и пистолет от спалнята на Борисов

България

|
Четв, 16 Юли 2020г. 18:41ч.
След снимките: Появи се видео с пачки и пистолет от спалнята на Борисов

Месец след като до медиите анонимно бяха изпратени снимки от спалнята на премиера Бойко Борисов, се появи и видео. Записът е с продължителност по-малко от минута и бе разпространен от Afera.bg. В него се виждат няколко помещения от вила "Секвоя" в резиденция "Бояна", където живее служебно министър-председателят. Къщата, която е в съседство до тази на президента (вила "Калина"), се охранява от НСО.

Анонимният снимащ преминава през няколко помещения – баня, гардероб и коридор преди да стигне до спалнята. На кадрите се виждат купчина лекарства и дрехи, които Mediapool умишлено не показва, защото не смята, че имат някаква информационна стойност. Заснета е и метална каса в коридора. След това записът продължава в спалнята. Там снимащият показва нощното шкафче до леглото на премиера. Върху него има кремове и пистолет. В чекмеджето пък са оставени пачки от по 500 евро, черна найлонова торбичка и кюлчета от т.нар. инвестиционно злато.

Спалнята на Борисов е снимана повече от веднъж, става ясно от видеото. Например – пистолетът и кремовете са постоянен декор, но чаршафите на леглото са сменени. При сравнение със снимките отпреди месец се вижда и че на част от тях черната торбичка липсва.

Досега премиерът винаги е твърдял, че снимките са компромати. Той призна автентичността само на една от тях – тази, на която бе заснет как спи, но тези с пачките евро в чекмеджето каза, че са фалшиви. Тогава обясни, че спи с пистолет, защото се чувства беззащитен.

Засега няма отговор откъде са пачките евро и златото в чекмеджето на нощното шкафче. Не се знае и кой е авторът на видеото и снимките. Преди месец от ГЕРБ заподозряха, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който напусна партията, е автор на компроматите. Той отрече. Самият Борисов каза, че снимките са правени през пролетта на миналата година около датата на евроизборите. Той твърди, че тогава в Бояна е имало много хора от ГЕРБ, защото там провеждал изпълнителните комисии на партията.

От НСО, която само преди няколко дни остана без началник заради скандала с охраната на Делян Пеевски и Ахмед Доган, засега не казват как са направени снимките. Преди месец оттам съобщиха, че правят вътрешна проверка по случая. Резултати не са оповестявани публично. Освен всичко останало, подобни снимки са и пробив в сигурността на Борисов, който е сред най-охраняваните личности в държавата. Преди десет дни шефът на НСО ген. Красимир Станчев изрази убеденост, че хората от службата нямат нищо общо със снимките, които според него са направени от приближено до Борисов лице.

"Всеки човек има собствен кръг от хора, а вече как е преценен този кръг – не мога да кажа. Нашата съпричастност е дотолкова, доколкото достъпът на определения кръг лица, близки до охраняемото лице, е с много по-облекчен достъп – със сигурност някой от този кръг на премиера е направил снимките", заяви ген. Станчев на 5 юли, а преди това коментира: "Почти 11 години тези хора (от НСО) работят с премиера, няма напуснали и за толкова време е изградено доверие... Не съм убеден, че записите са направени в ситуация, в която охраната е била близо до него. За мен тези записи са с неизвестен източник", заяви той.

Видеозаписът е част от поредицата компромати. Той се появява точно месец след снимките и само ден след пореден запис с Борисов, разпространен отново анонимно. Става дума за разговор между премиера и бившия главен главен прокурор и настоящ председател на Конституционния съд Борис Велчев. В него двамата обсъждат два паралелни скандала – с довършването на новия корпус на УНСС и със спорове между ректора на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов и преподаватели и студенти във висшето училище в навечерието на избора за нов ректор.

Преди това бяха пуснати и още записи – в началото на юни изтече разговор, в който премиерът говореше за председателя на парламента Цвета Караянчева и за миналогодишния опит на "Еврохолд" да придобие ЧЕЗ. "Еврохолд" първо бе проверяван от КФН, а после Комисията за защита на конкуренцията забрани сделката и в момента по случая се води спор във Върховния административен съд. "Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене" , заяви в онзи разговор Борисов.

През юни изтече и още един запис, за който се се твърдеше, че е от разговор с бившия шеф на "Лукойл" Валентин Златев, когото Борисов нарича "Валентин Василич". В този запис Борисов се оплакваше, че "Корнела и Радев" навсякъде твърдели, че Василич им е "гръб" и ги подкрепя.

Борисов: Живея като аскет

"(От записа) се вижда, че живея като аскет. За 10 години не съм направил едно подобрение", каза Бойко Борисов, който говори дълго за видеото от своята обиколка с джипа на продължението на околовръстния път на София.

"Това е. Някой го е планирал. Години наред го е планирал. Това е някой, който години наред е извършвал престъпна дейност и е знаел, страхувал се е от мен (че ще го хвана)", каза Борисов

"Занасяш, подреждаш, аранжираш, после си прибираш (парите)", даде своята гледна точка премиерът. После допълни: "За съжаление какво се вижда 0един рафт лекарства. Един куп лекарства пия сутрин".

"НСО не са ни виновни. Когато има такава престъпна група за проникване, това са обучени хора. Аз съм доверчив", каза той.

mediapool.bg