Кламер БГ - Новини: Съдийката, която скри делата на Пеевски, спря събарянето на "Капитолия"

Съдийката, която скри делата на Пеевски, спря събарянето на "Капитолия"

България

|
Четв, 09 Юни 2022г. 15:14ч.
Съдийката, която скри делата на Пеевски, спря събарянето на "Капитолия"

Съдийката, която скри делата на Пеевски, спря събарянето на

В деня, когато Столичната община най-сетне се задейства и пристъпи към събарянето на незаконната автокъща "Капитолия" в Борисовата градина, съдия Вяра Русева успя да спре изпълнението на влязло в сила решение на Върховния административен съд.

На 7 юни съдия Русева изненадващо спря рязането на шестте големи чадъра, които предпазват автомобилите в автокъщата. Този развой на събитията бе подготвен от защитата на "Капитолия".

Тия чадъри са други... под земята

Близо месец по-рано, на 11 май, представителите на автокъщата искат от съда до допусне нова съдебно-техническа експертиза. Целта им е да се отмени заповедта на главния архитект на София Здравко Здравков за премахване на чадърите и бетонните им фундаменти, които пазят колите от градушките. Чадърите бяха монтирани в автокъщата след голямата градушка в София, която изпотроши целия град през юли 2014 г.

Адвокатите на "Капитолия" внасят искане за допускане на нова съдебно-техническа експертиза по вече решеното дело, защото шестте чадъра в автокъщата били различни от тези, които са описани в заповедта за събаряне на главния архитект. Под земята били извършени строително-монтажни работи, които били скрити, но трябвало на всяка цена да бъдат огледани от вещо лице.

Юрисконсултът на общината казва, че няма такова нещо, защото чадърите на "Капитолия" са си същите от 2017 година насам. Съдия Русева не се произнася по молбата на защитата близо месец. Тя чака до деня, в който събарянето на незаконната автокъща в парка действително започва.

На 7 юни следобед районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков обясни как на обекта за събаряне се е появил адвокатът на "Капитолия" с някакво съдебно решение в телефона си, с което общината не е разполагала. По-късно става ясно, че това е решението на съдия Русева за спиране на рязането на чадърите.

Защитата на "Капитолия" обявява, че рязането на чадърите на автокъщата, която вече е призната за незаконна, може да причини непоправими вреди.

"Съоръженията служат за предпазване на автомобилите, предназначени за продажба, от атмосферни явления и създава предпоставка за настъпване на вреди в много по-висок размер от направените разходи за премахването им", казват представителите на автокъщата.

Съдия Русева излиза с решение, че изпълнението на заповедта за премахване на чадърите е в обществен интерес, но като степен на значимост в случая той не преодолява интензитета на възможното засягане на интереса на автокъщата. Тя се аргументира с искането на "Капитолия" за нова съдебна експертиза, по което обаче съдийката не се е произнесла.

"Ако обектите бъдат разрушени, това би довело до невъзможност извършването на експертиза, ако бъде допусната. Подобно засягане правото на жалбоподателя да упражни правото си на защита в процеса неминуемо би му причинило непоправими вреди", казва съдия Русева.

Тя обяснява, че чадърите са си там поне от 2017 година и обяснява, че това не е накърнило съществено обществения интерес.

Делата на Пеевски

Съдия Русева изглежда е експерт по въпросите на обществения интерес. Преди 8 години тя обяви, че прокуратурата не е длъжна да дава на обществото информация за работата на Делян Пеевски като следовател.

Съдийката обяснява в своето решение, че извършената от следовател Пеевски работа преди да стане депутат "не би могла да донесе познание и да послужи за съставянето на мнение относно дейността на Прокуратурата като орган на съдебната власт". Това не било информация, която е свързана с обществения живот, нито представлява обществен интерес, се казва в решението на съдия Русева.

Съдията е добър метеоролог

В четвъртък и главният архитект на София Здравко Здравков коментира съдебната сага. Той припомни, че сагата е започнала през 2018 г. като първо общината е поискала премахване на незаконно изградени съоръжения, но съдът отсъдил, че става въпрос за преместваеми обекти. В началото на тази година Столична община е стартирала наново производството, вече като преместваем обект. Здравко Здравков коментира и последното спиране на заповедта за премахване на чадърите и бетонните им фундаменти.

"Един съдийски състав, който през февруари допуска принудително изпълнение на моята заповед.... Същият този състав, в рамките на един ден, получава жалба и ми спира изпълнението на заповедта поради две причини. Едната е, че сме нахлули като вандали в незаконна автокъща, която 1800 квадратни метра се владеят неправомерно. Столична община беше саботирана да влезе в тази автокъща, защото на входа сутринта бе поставен микробус, под чадърите бяха паркирани автомобили. Аз мобилизирах екипи на Центъра за градска мобилност, да махнат с репатриращите машини тези автомобили. Това са скъпи автомобили по над 100 000 лева, трябваше да ги пазим като писани яйца, да нямат и една драскотина, прашинка да не падне върху тях. Трябваше да ангажираме екипи от СДВР, от нашето общинско предприятие "Софинвест". Повече от 50 човека работят на обекта, за да можем да премахнем този незаконен обект. И се спира нашето изпълнение заради това, че ще има проливни дъждове“, каза Здравков.

Той на шега посочи, че съдията е добър метеоролог.

"Фактът е, че съдията е добър метеоролог, познал е имаше проливни дъждове. Може би той ни спаси от това да имаме един огромен регрес на днешния ден, да плащаме пък тези скъпи автомобили, да им плащаме щети. Може би щяха да си измислят, че има щети, поражения върху автомобилите. Всичко това излиза извън рамките на шегата, а влиза в ситуация, при която тлябва да доказваме, че ние едва ли не не сме нарушители“, коментира главният архитект на София.

mediapool.bg