Кламер БГ - Новини: ВСС отказа да се саморазпуска и обвини ГЕРБ в "груба намеса"

ВСС отказа да се саморазпуска и обвини ГЕРБ в "груба намеса"

България

|
Ср, 27 Ян 2016г. 16:12ч.
ВСС отказа да се саморазпуска и обвини ГЕРБ в "груба намеса"

Висшият съдебен съвет (ВСС) няма да се саморазпусне, както настоя с декларации управляващата коалиция ГЕРБ - РБ в отговор на критиките от Брюксел за липса на напредък в борбата с корупцията и престъпността. Кадровиците на Темида одобриха в сряда контрадекларация, в която определят призива като "пореден опит на политически сили за груба намеса в работата на независимата съдебна власт".

Позицията бе приета почти единодушно с 19 гласа "за", един против и един въздържал се. По настояване на главния прокурор Сотир Цацаров гласуването стана с вдигане на ръка.

Така призивът на ГЕРБ и РБ увисва във въздуха, тъй като по закон мнозинството в Народното събрание може да изрази позиция, но във ВСС трябва сами да решат дали да се оттеглят. За да бъде разпуснат съветът, 13 от членовете му трябва да подадат оставки. Освен това парламентът не може да отзове членовете на ВСС от своята квота.

Членът на ВСС от съдебната квота Калин Калпакчиев, който е опонент на гравитиращото около главния прокурор мнозинство, бе единственият гласувал "против". Той каза, че вместо ВСС да се занимае с реалните проблеми, влиза в тона на политическите партии и излиза с декларация, която е също толкова лицемерна, колкото тази на депутатите.

Кадровият орган на съдебната власт смята, че е обект на манипулативни внушения и целенасочени атаки още от формирането си през 2012 г., въпреки че е постигнал подобрение в дейността на съдебната власт.

"Като припознаваме своята отговорност, считаме, че констатациите и препоръките в публикувания днес доклад на ЕК следва да се разглеждат и единствено в тяхната цялост, само че споделянето на отговорността между институциите от всички власти, имащи отношение по тях", се казва в декларацията на ВСС.

Според институцията само така може да се осъществи реален напредък за установяване върховенството на закона и повишение доверието към всички органи на държавната власт.

"Не приеме за сериозни мотивите, че заради "междуличностни конфликти" членовете на ВСС нямат възможност да изпълняват функциите си предвидени в конституцията и закона за съдебната власт. ВСС е колективен орган и е напълно естествено в духа на демократичните традиции, членовете му да изразяват и устояват различни позиции по въпроси свързани с работата на съдебната власт", заявява съдебният съвет.

"Предсрочно прекратяване на мандата на ВСС в настоящия момент и в контекста на предстоящите промени в Закона за съдебната власт не само няма да доведе до подобряване на работата на органите на съдебната власт, но крие рискове от задълбочаване на проблемите и внасяне на допълнително напрежение в системата, което не е в интерес на нито една институция или парламентарно представена политическа партия", твърди ВСС.

"Настояваме за конструктивен диалог и съвместни усилия за провеждане работата на ВСС в синхрон с приетите промени в Конституцията и с предстоящите промени на Закона за съдебната власт", завършва декларацията.

В нея няма нито дума за отправените от ГЕРБ обвинения към ВСС за "търгуване с политическо влияние, решаване на корпоративни и икономически интереси и овладяване на съдебните институции от страна на неясни кръгове и властови центрове политически и икономически зависимости", заради които ВСС трябва да си подаде оставката.

Единствено Калин Калпкачиев възрази на останалите в съвета с аргумента, че доверието във ВСС наистина е изчерпано, но поради поведението на самите парламентарни партии.

Той обясни, че размяната на декларациите има за цел да измести вниманието от съществени проблеми на системата.

"Вместо да отговаряме по същия лицемерен начин, нека да откажем да участваме в този подменен разговор. Да започнем със сериозно обсъждане на доклада (на Европейската комисия) и констатациите вътре. А именно какво да правим със Софийския апелативен съд, с тежкото състояние на разследванията на корупцията по високите етажи на властта и с други проблеми, отчетени от Европейската комисия", предложи Калпкчиев, но ВСС не прие предложението му.

"Искането на оставка е политически акт. То е лишено от опора в закона, лишено е от политическо единство и от правна логика. Това е акт на популизъм, а публично скроените скандали са изкуствено създадени", коментира членът на ВСС Михаил Кожарев, който е част от мнозинството в съвета.

"Защо нито веднъж проблемите не се разискват от трите власти заедно? Сривът на едната власт ще доведе и до срив на другите. Ето защо няма да си подам оставката. Апелирам за среща на трите власти”, каза още той.

mediapool.bg