Кламер БГ - Новини: Съветници на ДБ поискаха оставката на главния архитект на София

Съветници на ДБ поискаха оставката на главния архитект на София

България

|
Четв, 10 Фев 2022г. 13:36ч.
Съветници на ДБ поискаха оставката на главния архитект на София

Здравко Здравков

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков да подаде оставка, ако му е останало поне малко чувство за такт и достойнство. С такава декларация в петък излезнаха общинските съветници от ДБ. В нея се посочва, че в Направление "Архитектура и градоустройство" на столицата цари хаос и не се спазват законови срокове. Любопитен детайл е, че във ведомството работят хора без необходимата квалификация за дейността.

"Не би било преувеличено, ако кажем, че в Направление "Архитектура и градоустройство" към Столична община цари хаос. Не са никак малко публикациите в медиите за проблеми с различни казуси в столични райони. И главният архитект носи основната отговорност за този хаос", аргументират се общинските съветници.

Те припомнят, че през декември 2021 г. към депутата от Демократична България Ивайло Мирчев се обърнаха граждани с жалби и сигнали, касаещи действия и бездействия на главния архитект на Столична община и подчинената му администрация. Те се отнасят за неспазване на сроковете при одобряване на подробни устройствени планове (ПУП-ове), издаване на разрешения за строеж, заповеди за допълването им, удостоверения за търпимост и въвеждане на строежите в експлоатация, както и бездействие на общинската администрация по постъпили жалби и сигнали за незаконно строителство или нарушения в строителството на територията на Столична община.

Общинските съветници се позовават и на наскорошна проверка на ДНСК, която е установила лоши практики, масово и необосновано забавяне в сроковете по преписките. В детайли, е установено удължаване на сроковете за съгласуване на ПУП и одобряване на ПУП поради създадена организация на вътрешно съгласуване между дирекции и отдели, което води до значително забавяне на инвестиционния процес. Съобщаването на актовете не е съобразено с изискванията на АПК за икономия на време. Като цяло процедурата е бавна и тромава, а не маловажен детайл е, че съобщаването се извършва от районните администрации, вместо от органа издал акта.

Установено е значително забавяне в срока за издаване на визи за проектиране. Наред с това е установено, че при искане за одобряване на инвестиционен проект за издаване на разрешение за строеж многократно се изисква отстраняване на нередовности и/или представяне на допълнителни документи, без да се поставя срок. Установено е, и че преписките се връщат за доокомплектоване, без да се посочват конкретни документи.

Инспекцията е показала, че длъжностните характеристики на служителите от НАГ не отговорят на действащата структура.

mediapool.bg