Кламер БГ - Новини: Радев предупреди за риск от загуба на въздушния суверенитет заради забавената доставка на F-16

Радев предупреди за риск от загуба на въздушния суверенитет заради забавената доставка на F-16

България

|
Четв, 10 Фев 2022г. 15:18ч.
Радев предупреди за риск от загуба на въздушния суверенитет заради забавената доставка на F-16

Сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев предупреди, че забавянето на доставката на новите изтребители F-16 може да създаде риск за загуба на въздушния суверенитет.

"Има информация, че ще има закъснение и то не е малко. Това е изключително тревожно за нашите въоръжени сили. Това поставя на изпитание не само личния състав, но и създава рискове България да загуби въздушен суверенитет, да загуби възможността да охранява сама своето въздушно пространство, което е и на НАТО", каза Радев.

Засега няма яснота колко точно е очакваното забавяне на доставката на машините, които България закупи от САЩ и "Локхийд Мартин". Планът бе първите машини да пристигнат през 2023, а последните следващата 2024 година. Сделката на стойност над 2. 1 млрд. лева бе сключена от последното правителство на Бойко Борисов и платена авансово, тъй като страната ни не разполагаше с изискваната от САЩ кредитна история за разсрочено плащане на военни договори.

Радев препрати въпросите за закъснението на F-16 към бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Можете да зададете въпроса към г-н Борисов и неговото правителство - когато сключваха договора, при какви условия и при какви клаузи сключваха този договор", добави Радев.

Засега от МО твърдят, че очакваното закъснение заради пандемията ще е в рамките на месеци, а не на години. В момента България разчита на старите съветски изтребители MиГ 29 да пази въздушното си пространство. Жизненият цикъл на машините изтича 2029-2030 година и вероятно ще бъдат използвани дотогава с различен интензитет.

Военният министър Стефан Янев обясни, че тъй като договорът за F-16 е междудържавен ще се преговаря доставките да са по-бързи.

"САЩ са стратегически партньор и трябва да говорим с тях и да им обясним какво се случва ако те не дойдат на време", каза Янев.

За да приеме новите изтребители, България ще трябва да модернизира авиобазата "Граф Игнатиево" за своя сметка, за което са предвидени още около 300 млн. лева.

В отговор от ГЕРБ коментираха, че служебните правителства на Радев са проспали забавянето на доставкатa на F-16.

"За разлика от държавния глава ще говорим с факти. Договорът, който беше сключен между правителството на България и правителството на САЩ има много ясни срокове за доставка на самолетите. Те са две машини втората половина на 2023 г., 4 машини през пролетта на 2024 и 2 машини през лятото на 2024 г", посочи депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

"Проста проверка в Google показва, че през октомври 2021 г. пак по време на служебното правителство на Румен Радев се е говорило вече в интернет за проблеми с доставките на самолети, не само за България, а за всички клиенти на американците, заради проблеми в линията на доставките поради Covid. Какво е направило служебното правителство от октомври досега, пак проспа цялата ситуация, защото не направи нищо", добави Гаджев.

По думите му служебното правителство на Радев се е провалило I в изграждането на съпътстващата инфраструктура.

Христо Гаджев каза, че ако има забавяне в доставката на самолетите, българското правителство може да поиска страната ни да бъде подпомогната с охраната на въздушното пространство.

Даниел Митов (ГЕРБ) коментира, че проблемите със забавянето, са свързани с нивото на доверие, което има администрацията на САЩ към българското правителство.

България планира да закупи още 8 изтребителя F-16, но засега няма яснота кога ще се случи това. Те са необходими, за да бъдат свалени от въоръжение МиГ-овете, чиято поддръжка минава през Русия.

Служебният военен министър Георги Панайотов вече изпрати писмо-искане за получаване на проектодоговор (LoR for LOA) за придобиването на изтребителите и правителството съвсем скоро ще трябва да вземе решение.

Очаква се втория транш да е по-скъп. Това зависи от искания от България пакет оборудване и въоръжение, но няма да е изненада, ако цената се доближи до 3 млрд. лева. Добрата новина е, че тези пари вече ще могат да бъдат изплатени разсрочено, тъй като България вече има изискваната от САЩ кредитна история.

В същото време военната продукция поскъпва с бързи темпове и отлагането ще оскъпява поръчките.

mediapool.bg