Кламер БГ - Новини: Схемата с коронавируса не сработила при телефонните измами

Схемата с коронавируса не сработила при телефонните измами

България

|
Пет, 18 Дек 2020г. 08:53ч.
Схемата с коронавируса не сработила при телефонните измами

Противно на досегашната практика за лесно заблуждаване, коронавирусът не се е превърнал в ефективно оръжие на телефонните измамници. Това заяви пред бТВ началникът на сектор "Измами" в националната полиция Златка Падинкова. Очаквано заблудата е използвана от измамниците, но без особен успех.

"През тази година имаме само четири довършени измами в коронавируса, но тази схема не сработи. Хората бяха наясно, че няма ваксина и лекарство срещу ковид и съответно измамниците не супяха да ги въведат в заблуждение и да вземат пари от тях", обясни тя.

Най-честият сценарий при такива опити е да се твърди, че се обажда лекар и да се искат пари за скъпа ваксина.

"Популярна е и схемата за провеждане на полицейска операция за задържане на телефонни измамници, но и обаждания от лекар, който иска пари за преливане на кръвна плазма", каза Падинкова.

През тази година телефонните измами са спаднали с около 80%, отчита МВР. Преди няколко дни бе разбита поредната престъпна група, действала у нас и от Румъния. Трима от заподозрените бяха арестувани от румънската полиция. Обажданията до измамените у нас са се правели от карти на тамошните оператори, защото има възможност те да се купуват анонимно.

В България са действали "мулетата", т.е. хората, които са вземали парите и са ги носили в Румъния на т. нар. "въртачи". Физически контаткт между тях не е имало, обясни Падинкова. Арестувани са общо шестима души. У нас обиски бяха извършени в Перник, Плевен и Велико Търново.

mediapool.bg