Кламер БГ - Новини: До Коледа България може да има 5 хил. ваксини

До Коледа България може да има 5 хил. ваксини

България

|
Пет, 18 Дек 2020г. 09:53ч.
До Коледа България може да има 5 хил. ваксини

До Коледа в България може да пристигнат 5 хил. ваксини срещу коронавируса, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че се очаква на 24 декември камиони с ваксината на Pfizer да тръгнат от Брюксел.

"Заради разстоянията в Холандия ще пристигне за 2-3 часа, при нас - за повече от 24. Вероятността да пристигне в България точно на Коледа е много голяма. Ще оставим дежурни екипи, които да я чакат в София", каза Кунчев пред Нова телевизия.

Оптимист съм

Очаква се първата пратка да е от 5 хил. ваксини като с тях ще се постави началото на ваксинацията в шест столични болници. Втората пратка ще е в първите дни на следващата година, а по-сериозни количества ще има през февруари.

"Много скоро ще имаме и ваксината на Moderna, която е и много по-лесна за съхранение", заяви Кунчев.

Все още не е ясно кой ще е първият ваксиниран у нас. Имунизацията му ще бъде направена публично, обеща Кунчев. Според него не е проблем, че ваксината е разработена в кратки срокове. Той обясни, че това, което правят Pfizer и Moderna е революционно и ще се използва и за други ваксини.

"Минахме през втората вълна. Оптимист съм. Първо, защото идва пролетта, второ, защото ваксините идват", каза Кунчев.

Кривата се чупи

"Имаме пречупване на кривата, дай боже тази тенденция да продължи. Виждаме, че когато се спазват мерките, дават резултат, но много по-бавно и плавно в сравнение, когато държавата беше затворена", каза пред БНТ шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Въпреки това ситуацията в болниците не се променила особено. Това даде за пример "Пирогов", където постъпилите за лечение не са паднали под 300 през изминалите три седмици. Дневно се изписват по 20-25 пациенти и постъпват толкова. Статистиката в петък сочи, че процентът на положителните тестове остава висок, смъртните случаи също не намаляват. Отчитат се по-малко нови заразени.

Според него мерките в момента са добри, но малките ученици трябва да се върнат в клас, а яслите и детските градини да отворят. По план това трябва да се случи на 4 януари.

Балтов призова за отговорност по време на предстоящите празници.

"Аз лично няма да отида на ресторант на Нова година. Това е личен избор. Мислейки за възрастните хора, трябва да имаме отговорност. Тази Нова година няма да е като предишните. Хората сигурно ще се съберат, но едва ли ще е в тези формати. Няма да има струпване на хора, няма да има тържества по площадите. Няма да се свърши света, ако празнуваме с по-близките си", каза шефът на "Пирогов".

mediapool.bg