Кламер БГ - Новини: Енергийният министър не прие "коледната елха, украсена с прах от Гълъбово"

Енергийният министър не прие "коледната елха, украсена с прах от Гълъбово"

България

|
Пет, 18 Дек 2020г. 13:32ч.
Енергийният министър не прие "коледната елха, украсена с прах от Гълъбово"

Нито енергийният министър Теменужка Петкова, нито нейни представители се впечатлиха от коледния подарък, който екоорганизацията "Грийнпийс България" искаше да подари и така "елхата, украсена с прах, изхвърлян от ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово" остана пред сградата на ведомството.

Сн. БГНЕС

Всъщност "коледното дърво" е направено от дървени плоскости и е посипано с черна пепел, летяща във въздуха на Гълъбово, което е ежедневие за хората в града. Посипаните по клоните му частици прах са специално фиксирани, за да се предотврати разпиляването им. Екоактивистите носеха надписи "Тиха нощ, прашна нощ! Коледа в Гълъбово!".

"Тази елха цели да напомни на Министерството на енергетиката и на министър Теменужка Петкова, че чистият въздух не е само предколедно пожелание или подарък, а право на всички български граждани, дори в сърцето на въглищната индустрия какъвто град е Гълъбово", коментира пред журналисти Десислава Микова, координатор на кампания "Климат и енергия" в "Грийнпийс".

Природозащитниците напомниха, че ведомството на Петкова от години отказва да изготви план за преход на България от въглищата.

"Такъв план може да бъде справедлив за хората, предвидим за икономиката и добросъвестен за околната среда. Става дума, че планът за справедлив преход във всеки въглищен район трябва да бъде съобразен с плана на ЕС за нулева въглеродна икономика и енергетика до 2050 г. България беше последната държава, която се присъедини към платформата за въглищни региони в преход и през цялото това време губи ценно време. Сектор "Енергетика" не се променя за ден, два или година. Хората, които са заети в този сектор, се трудят при изключително сложни условия", коментира Микова, цитирана от БГНЕС.

Сн. БГНЕС

ТЕЦ "Брикел" е една от най-старите и най-замърсяващи централи и много често изпуска огромни черни облаци дим и прах, не се поддържа добре. Шламохранилището й се намира в непосредствена близост до Гълъбово и от там също има запрашаване, защото в сухо време не се оросява, допълни тя. В същото време ресорното министерство не желае да говори по темата и да предприеме реални действия.

Попитана къде са хората от Гълъбово и защо не са с тях пред министерството, Микова обясни, че те ги подкрепят в битката им за чист въздух. По думите й това може да се постигне с възобновяемата енергия.

"Вече има достатъчно технологични възможности. Ние от много време настояваме за възможности в законодателството , които да осигурят възможността отделни граждани и общности да произвеждат сами енергията си, т.нар. енергийни граждани и общности, така че хората да бъдат не са само консуматори, но да имат и възможност да бъдат и производители на такава енергия. Това е част от бъдещето", коментира екоактивистката.

За 22 декември е планирано коледен подарък - преспапие с мръсния въздух на София, да получи и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

mediapool.bg