Кламер БГ - Новини: Започва съдебният процес за "умишлено причиняване" на смъртта на Милен Цветков

Започва съдебният процес за "умишлено причиняване" на смъртта на Милен Цветков

България

|
Пет, 18 Дек 2020г. 14:14ч.
Започва съдебният процес за "умишлено причиняване" на смъртта на Милен Цветков

Софийската градска прокуратура не се отказва от тезата си, че смъртта на известния журналист Милен Цветков е причинена умишлено от 21-годишния Кристиан Николов. Държавното обвинение внесе делото в съда с обвинението, че под въздействието на наркотици младежът не е спрял нарочно на червен светофар край столичния мол и е ударил с близо 100 км/ч отзад автомобила на журналиста. Това е довело и до фаталните наранявания на Милен Цветков.

Ако Кристиян Николов бъде признат за виновен, той може да получи от 15 до 20 години или доживотен затвор. Той все още е задържан под стража.

ДНК експертизата по делото показва, че младежът е седял на мястото на водача в момента на произшествието, колата му е била изправна и е имало възможност да спре.

Шофьорът е имал пряка видимост към светофара и спрелите автомобили. Въпреки това е карал с 99 км/час, а спирачен път преди удара няма. Николов е карал със скорост, която надвишава два пъти максимално разрешената за този участък от пътната мрежа.

"Случаят е особено тежък - деецът управлявал МПС след употреба на три различни вида наркотични вещества (амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин), със скорост, значително надвишаваща разрешената за конкретния пътен участък – около 99 км/ч. Приближавайки кръстовището при забранителен червен светлинен сигнал на светофарната уредба за посоката му на движение, обвиняемият не предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. В същия момент на пътното платно и в района на кръстовището се намирали множество други участници в движението – водачи на автомобили и пешеходци", твърди прокуратурата.

Според аутопсията смъртта Цветков е била неизбежна.

В начало на разследването Кристиан Николов оспорваше авторството на деянието, твърдейки, че не е доказано, че той е шофирал. Отначало е отказал да даде образци за ДНК анализ, не е искал да съдейства за психологичната експертиза. След това той започва да съдейства и с този аргумент поиска да бъде пуснат под домашен арест.

mediapool.bg