Кламер БГ - Новини: На фона на протести: ГЕРБ и "патриотите" провалиха изслушването на Борисов

На фона на протести: ГЕРБ и "патриотите" провалиха изслушването на Борисов

България

|
Четв, 13 Авг 2020г. 12:40ч.
На фона на протести: ГЕРБ и "патриотите" провалиха изслушването на Борисов

На фона на протести около сградата на Народното събрание, ГЕРБ и "Обединените патриоти" бойкотираха поисканото от БСП извънредно заседание, на което трябваше да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов.

Депутатите от партията на аптекарско-петролния бос Веселин Марешки също не се регистрираха, а от ДПС имаше няколко народни представители.

Опозицията успя да събере едва 78 души при необходими поне 121. Социалистите започнаха да викат „оставка“ в пленарната зала, а председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че социалистите не са успели да съберат кворум за провеждане на заседанието и няма защо да викат. "Приятен ден", каза тя преди да излезе от залата.

Още преди да започне регистрацията се разбра, че депутатите от ГЕРБ няма да участват в събирането на кворума. "Ние намираме предложените точни в дневния ред за безпредметни и безумни", каза пред бТВ депутатът от управляващата партия Александър Ненков.

Мотивите на ВМРО бяха изпратени в прессъобщение до медиите: "Не желаем да бъдем фон във вътрешнопартийните битки за избор на лидер в БСП. Не желаем да поощряваме доказаната нечистоплътност на тази партия при употребата на институциите в частна полза".

Миналата седмица социалистите поискаха извънредното заседание с две точки в дневния ред. Правата е проект за решение парламента да задължи правителството в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета във връзка с мерките за преодоляване на последиците от кризата, а втората - изслуша Борисов и вътрешния министър за "недопустимото насилие над журналисти и граждани по време на националната конференция на партията".

"Управляващите си направиха ритуално самоубийство от страх"

ГЕРБ и управляващото мнозинство си направиха ритуално самоубийство от страх. Страх от въпросите на опозицията, страх от протестите, страх от истината, каза след проваленото заседание на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ със станалото в четвъртък Борисов сам е опровергал твърденията си, че Народното събрание трябва да работи. "Те не искат институциите да работят. Мнозинството бламира парламента и не даде възможност институцията да си свърши работата", посочи Нинова.

Тя добави, че за пореден път премиерът е показал как се погазва върховенството на закона.

"И ние, и протестиращите искаме прозрачност и борба с корупцията. Днес имаме поредното доказателство за диктатура в държавата", каза лидерът на БСП и подчерта, че никой не знае с какъв бюджет разполага държавата и какъв е дефицитът.

Тя бе категорична, че вече има и институционална криза, а държавата е парализирана. Нинова добави, че социалистите ще обсъдят какви ще са следващите им действия.

Яйца и домати по депутатите

Депутатите, които все пак отидоха в парламента в началото на заседанието, бяха посрещнати с летящи към тях яйца и домати.

След 8 часа около сградата на парламента започнаха да идват протестиращи.Минути преди 10.00 часа протестиращите се хванаха за ръце и направиха в един момент и "жива верига" около сградата. Стигна се до напрежение между протестиращи и Ива Николова от сайта "ПИК". Когато тя излизаше от сградата на парламента, бе замерена с яйца, а после бе прибрана зад полицейски кордон.

Някои от протестиращи носеха домати, с които "посрещаха" народните представители. Други хвърляха яйца и различни зеленчуци. На няколко пъти полетяха и яйца към сградата на Народното събрание, а протестиращи обясниха, че посрещат депутатите със сутрешен омлет.

Протестиращи казваха, че са дошли, за да връчат лично оставката на премиера Бойко Борисов, за да си я разпише.

Полицейското присъствие бе засилено. Кордон от униформени беше оформил разделителна линия между сградата на парламента и протестиращите.

За протестите в четвъртък има трише призива. Младежките организации на ДСБ и "Да, България" са заявили поредна си акция, този път под надслов "Бойко, не се крий".

"Разбираме, че ГЕРБ се готвят да не осигурят кворум за изслушване на Борисов. Страхливо ще избягат. Ние призоваваме Борисов да не се крие. Бойко, не се крий! Ще бъдем там и ще те чакаме.Защото дължиш извинение на младите протестиращи, които МВР преби и още не знаем какво е предприето, на младите, пред които имаш наглостта да твърдиш, че ти "даваш" пари да се образоват и после да протестират, на младите, които издигат плакати, че "искат да искат да се върнат в България", а ти имаш безочието да твърдиш, че можеш единствен да управляваш страната, следвайки своето верую "аз съм прост и вие сте прости", пишат те.

Организация има и от "Отровното трио", тяхното събитие е под мотото "Домати по депутати". "На път за работа през Народно събрание минете, хвърлете домати и отминете. P.S. Не по полицаите", пишат те.

С призив за протест излезе и "Зелен младост". "Елате от цялата страна, от всички градове и общини, от всички квартали на столицата, елате да блокираме Борисов и мафията", призовават те.

mediapool.bg