Кламер БГ - Новини: Няма да се строи спа комплекс в парка на резиденция "Лозенец"

Няма да се строи спа комплекс в парка на резиденция "Лозенец"

България

|
Четв, 13 Авг 2020г. 14:34ч.
Няма да се строи спа комплекс в парка на резиденция "Лозенец"

Няма да се застроява паркът на резиденция “Лозенец”. “Гражданското недоволство срещу плановете за застрояване на парка на Резиденция "Лозенец" даде резултат. Инвеститорът се отказва от намеренията си да строи сграда и ще търси вариант за обезщетение и връщане на терена на Министерството на отбраната”, това съобщи във фейсбук гражданско сдружение “Спаси София”.

Пред Mediapool Радостина Петрова от сдружението посочи, че те се позовават на информация от кмета на район "Лозенец" Константин Павлов. Оказа се, че той разкрива подробности по казуса също във фейсбук. Оттам става ясно, че инвеститорът “Лозенец Дивелъпмънт Къмпани” ЕООД се отказва от изграждането на спа комплекс на територията на резиденцията и е готов да върне парцела на Министерство на отбраната срещу обезщетяване.

“В петък на служебната ми поща получих уведомление от инвеститора, че е взел решение за провеждане на преговори за предоставяне на парцела на Министерството на отбраната срещу обезщетяването му. Впоследствие получих и писмо от главния архитект на София Здравко Здравков за нецелесъобразността на провеждане на втория етап от обсъждането, предвид новите обстоятелства. Затова с голямо удоволствие издадох настоящата заповед, с която отменям насрочената заключителна дискусия по темата. Бих искал искрено да благодаря на инвеститора за проявената социална чувствителност и гражданска позиция и заявявам, че в рамките на правомощията си и на закона бих съдействал случаят да се разреши в интерес на всички”, посочва той.

Във фейсбук Константин Павлов е приложил и заповедта си, в която казва, че “поради постъпило заявление от “Лозенец Дивелъпмънт Къмпани” ЕООД - собственик на имота, с което дружеството декларира промяна на инвестиционните си намерения след проведено първо обществено обсъждане на проекта от дата 31.07.2020 и писмено е изразил намерение за преработка на ПУП при съобразяване с мнението на взелите отношение граждани и неправителствените организации относно запазване целостта на резиденция “Лозенец”.

Както Mediapool вече писа инвеститорът се готвеше да изгражда "Балнеоложки комплекс" с височина от 15 метра в единия край на парка на резиденция "Лозенец". Собствениците на терена от "Лозенец дивелъпмънт къмпани" са получили разрешение от Столичната община да изработят план за промяна на плана за застрояване на имота. Разрешението за промяна на плана засяга имот от 2800 кв. метра, който в момента е частна собственост, въпреки че е част от парка на държавната резиденция. Предвиждаше се едната част на евентуалната бъдеща сграда в терена да е на 2 етажа, а другата - на 3.

Първи за намерението за строителство съобщи бившият общински съветник Войслав Тодоров във фейсбук профила си. В момента Тодоров е част от инициативата на бившия омбудсман Мая Манолова "Изправи се.бг".

Краен собственик на инвеститора "Лозенец дивелъпмънт къмпани" е германският гражданин Кристоф Хертвиг. Фирмата е купила имота през 2004 г. от друго частно дружество. Изпълнителната агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" към Министерството на отбраната (тя стопанисва резиденция "Лозенец") е оспорила в съда собствеността на частната компания, но е загубила делото преди години.

От “Спаси София” заявиха в четвъртък пред Mediapool, че настояват Столичната община и Министерството на отбраната още сега да започнат съвместна работа по отваряне на парка на резиденция "Лозенец" за обществено ползване по примера с парка на Военна академия, където беше постигнат чудесен резултат в полза на гражданите”, добавят от сдружението.

mediapool.bg