Кламер БГ - Новини: Стотици хиляди протестираха срещу Тръмп в Лондон, десетки хиляди в Глазгоу

Стотици хиляди протестираха срещу Тръмп в Лондон, десетки хиляди в Глазгоу

Свят

|
Съб, 14 Юли 2018г. 16:10ч.
Стотици хиляди протестираха срещу Тръмп в Лондон, десетки хиляди в Глазгоу

Над 100 хиляди души са участвали в големия протест срещу Доналд Тръмп в Лондон, съобщават световните информационни агенции. Заради шествията са били затворени няколко централни улици. Отпуските на всички полицаи бяха прекратени и хиляди бяха изпратени да охраняват митингите.

Протестиращите обвиняват Тръмп, че е расист, женомразец и ксенофоб и не го искат в страната. Програмата на президента беше направена така, че той да прекара възможно най-малко време в столицата, съобщава Нова телевизия.

Заедно с първата дама Мелания Тръмп, Тръмп вече е в Шотландия, където ще играе голф и ще си почива. Там протестите обаче продължиха.

Около 10 000 души се събраха на протест в Единбург в събота, за да изразят отношението си към Тръмп. Шествието бе наречено “карнавал на съпротивата“, съобщава ББС. Стотици шотландци наобиколиха имението Търнбъри в Шотландия, където Тръмп е настанен. Полицията бе отцепила целия район.

Тръмп, чиято майка е шотландка, ще прекара уикенда в имението, което купи през 2014 г. След това той ще отпътува за Хелзинки, където ще се срещне с руския президент Владимир Путин.

Парапланерист успя да пробие забранената за полети зона над имението с вързан за парапланера банер – “Тръмп: Доста разочароващо. #Съпротива“. “Грийнпийс“ пое отговорност за акцията.

mediapool.bg