Кламер БГ - Новини: Столтенберг: Швеция и Финландия ще влязат в НАТО

Столтенберг: Швеция и Финландия ще влязат в НАТО

Свят

|
Ср, 25 Май 2022г. 13:29ч.
Столтенберг: Швеция и Финландия ще влязат в НАТО

Столтенберг: Швеция и Финландия ще влязат в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази своята увереност, че ще се намери решение, свързано с възраженията на Турция срещу присъединяването на Швеция и Финландия към алианса, предаде ДПА.

В речта си на Световния икономически форум в Давос Столтенберг заяви, че алиансът "трябва да седне и да намери път напред" и че е сигурен, че това ще се случи.

Турция изрази несъгласие срещу опита на Швеция и Финландия да получат членство в НАТО, като се аргументира с опасения в сферата сигурността и обвини Стокхолм в подкрепа на "терористични групировки"

.Анкара има предвид кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) в Сирия.Турските сили често влизат в сблъсъци със силите на СЗН по границата със Сирия, като според Анкара те са част от по-голямо бунтовническо движение.

САЩобаче също работят в тясно сътрудничество с кюрдските сили в Сирия и ги считат за ключов съюзник в борбата им с екстремистките милиции на "Ислямска държава".

Швеция и Финландия, наред с други страни, наложиха забрана за износ на оръжия за Турция, след като през 2019 г. Анкара проведе военна офанзива срещу СЗН.

Турция изрази недоволство и от това, че двете страни разрешават провеждането на акции на забранената Кюрдската работническа партия (ПКК).В момента се водят редица дипломатически разговори между Турция, Швеция и Финландия за постигането на споразумение.

В речта си Столтенберг подчерта стратегическото значение на Турция за алианса, както и приноса ѝ за борбата срещу тероризма.

mediapool.bg