Кламер БГ - Новини: Столтенберг: Споразуменията от Минск трябва да бъдат изпълнени изцяло

Столтенберг: Споразуменията от Минск трябва да бъдат изпълнени изцяло

Свят

|
Пон, 10 Юли 2017г. 14:09ч.
Столтенберг: Споразуменията от Минск трябва да бъдат изпълнени изцяло

Споразуменията от Минск за уреждане на ситуацията в Украйна трябва да бъдат изпълнени изцяло, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Минските споразумения трябва да бъдат изпълнени в пълен обем, а ОССЕ да получи пълен безопасен и свободен достъп до цялата територия на Украйна", каза Столтенберг на заседание на Комисията НАТО-Украйна в Киев.

Договореностите от беларуската столица предвиждат спиране на огъня, изтегляне на редица въоръжения, амнистия, подновяване на икономическите връзки и конституционна реформа в Украйна. Те обаче все още не са изпълнени.

Преди заседанието Столтенберг посети откриването на изложба под наслов "Украйна-НАТО. Формула на сигурността". Той увери, че Алиансът "и занапред ще работи в тясно взаимодействие с Украйна в отбраната, управлението и икономическите реформи.

Столтенберг ще разговаря с висши украински държавници, ще говори в парламента и ще открие новата сграда на представителството на организацията в Киев.

Украинският президент Петро Порошенко, участвал в заседанието на комисията по повод 20-ата годишнина на сътрудничеството с НАТО, обеща страната му първо "да осъществи реформената си програма" и едва след това да подаде молба за членство в Северноатлантическия съюз.

Украйна изпълнява "амбициозна програма за реформи в отбраната и сигурността, разработена от партньорите му в НАТО", и "целта на тези реформи е да постигнем критериите за членство в организацията", посочи Порошенко.

да получи членство в НАТО поне още 20 години, отбелязва ТАСС.

mediapool.bg