Кламер БГ - Новини: НАТО подписа протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция

НАТО подписа протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция

Свят

|
Вт, 05 Юли 2022г. 14:07ч.
НАТО подписа протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция

Йенс Столтенберг (в средата) и външните министри на Финландия и Швеция Пека Хаависто и Ан Линде, Сн. ЕПА/БГНЕС

Посланиците на страните от НАТО подписаха днес протоколите за присъединяването на Швеция и Финландия към алианса. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция в Брюксел с външните министри на двете страни, които предстои да се присъединят към военнополитическия съюз.

Столтенберг призова оставащата процедура по ратификацията на протоколите от държавите в НАТО да се завърши бързо и изрази очакване това да се случи в следващите месеци. Той нарече днешния ден "исторически" и отбеляза, че двете държави споделят общи цели и са изправени пред същите заплахи, както съюзниците.

Генералният секретар благодари на Турция, Швеция и Финландия, че успяха да постигнат споразумение по изложените от Анкара възражения. Той поясни, че до ратификацията на протоколите Швеция и Финландия ще имат статут на поканени в алианса и ще участват в заседанията на съюзниците. По неговите думи никога досега пактът не е разглеждал с такава скорост молби за присъединяване.

Очакваме бърза ратификация, заяви финландският външен министър Пека Хависто. Неговата шведска колега Ан Линде посочи, че днес е направена значителна стъпка към пълноправното членство в НАТО.

Вратите на НАТО остават отворени за европейските демокрации, които са готови и желаят да допринесат за общата ни сигурност. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на днешната церемония по подписване на протоколите.

Днес е добър ден за НАТО, държавите в пакта ще станат 32 и така ще бъдем дори по-силни, добави той.

По неговите думи, въпреки че Стокхолм и Хелзинки подадоха заявка за присъединяване съвсем наскоро и въпреки някои опасения за сигурността, откритите въпроси са намерили решение, както обикновено се случва в НАТО, и на срещата на върха в Мадрид в края на юни Швеция и Финландия са получили покана да станат част от алианса. Това е исторически час, обобщи генералният секретар.

mediapool.bg