Кламер БГ - Новини: Правителството в Словения обяви, че изкупува цялата зърнена реколта

Правителството в Словения обяви, че изкупува цялата зърнена реколта

Свят

|
Вт, 05 Юли 2022г. 19:27ч.
Правителството в Словения обяви, че изкупува цялата зърнена реколта

Правителството в Словения обяви, че изкупува цялата зърнена реколта

Правителството в Словения ще изкупи цялата зърнена реколта, а наред с това ще осигури и 22 млн. евро подкрепа за различните подсектори на земеделието в страната. Това стана ясно от изказване на премиера Роберт Голоб.

Изкупуването на зърното там ще се случи през Държавния резерв. Така правителството ще осигури на фермерите "ясен купувач и стабилни цени", аргументира се Голоб.

"Искаме да помогнем на фермерите като облекчим разходите им, в същото време искаме да запазим всичкото зърно в Словения", каза премиерът.

Голоб обясни, че планът на Словения е да влезе в есента с по-големи стокови резерви от обикновено, “защото не сме изправени пред напълно нормална зима и е правилно да се подготвим за това”.

Той посочи, че водещи търговци на световните пазари вече спекулативно купуват основно пшеница и че други държави, включително и Швейцария, предприемат действия.

“Предпочитаме да купим цялата пшеница директно от фермерите, отколкото след това да я купуваме от прекупвачи през есента, и да платим доста повече”, каза още Голоб. Директните преговори със зърнопроизводителите ще започнат в близките седмици.

Министерството на земеделието на Словения вече е изготвило съвместно със Стопанската камара списък от 15 продукта, чиито цени ще се следят редовно.

"Това не е регулация, защото цените няма да се определят от правителството, а от търговците на дребно, докато правителството ще гарантира, че цените са сравними и публично известни", каза Голоб.

"За съжаление ситуацията в света , особено в Украйна, става по-лоша на дневна база, което оказва въздействие не само върху цените и но върху достъпа до храни и суровини", посочи Глобо.

Правителството осигурява 22 млн. евро за фермерите за подкрепа на редица дейности - за мляко и млечни продукти, за торове и репродуктивни материали и др.

“Ние искаме да помогнем на фермерите като облекчим разходите им в същото време искаме да запазим всичкото зърно в Словения”, каза премиерът.

Правителството на Кирил Петков също имаше планове да изкупи 1.1 млн. тона зърно за над 1.1 млрд. лв. В крайна сметка агроведомството не успя да увеличи капитала на държавната фирма “Врана” ЕАД, която трябваше да изкупува суровината от името на държавата и операцията се провали. По-късно от Министерство на земеделието посочиха, че необходимостта от изкупуване на зърно вече не е актуална.

mediapool.bg