Кламер БГ - Новини: Столично училище привлича ученици с паралелки по репортерство и по криминология

Столично училище привлича ученици с паралелки по репортерство и по криминология

България

|
Четв, 15 Юни 2017г. 12:24ч.
Столично училище привлича ученици с паралелки по репортерство и по криминология

Столичното 93-то училище създава уникални за страната паралелки от следващата година. Учениците ще могат да изучават "Криминология и криминалистика“ или "Репортерство и медии“, а специалностите ще се преподават в сътрудничество с университети. Директорът на училището Евдокия Гергова обясни пред БНР, че решението е било взето, след като екипът на училището осъзнал, че профилите в образованието не са променяни от много години и всички решили да заложат на иновацията.

"Започнах доста разговори с мои близки и познати за това от какво има нужда в този конкретен момент и къде биха могли децата да се реализират. Така достигнах до извода и аз, и колегите, че можем да предложим тези два иновативни профила, които нямат аналог нито в София, нито в България. И изработихме учебните планове и от следващата година, ако се осъществят паралелките, ще предлагаме тези два нови профила", обясни тя.

"Журналистика в нашето училище се е предлагала и в предишните години, но под формата на СИП, докато сега вече ще бъде заложено като избираеми учебни часове. Това означава, че ще се изучават много по-задълбочено и в много по-голям брой. Цялата програма всъщност сме изготвили заедно с представител от СУ и от ФЖМК", каза Гергова.

"По същия начин работихме и с действащ криминолог - един доста напорист млад господин, който си създаде първата в България самостоятелна частна фирма за криминалистически експертизи", заяви тя.

И двете програми са били одобрени от ръководствата на съответните ВУЗ-ове, а обучението по специалните предмети ще водят университетски преподаватели, допълни тя.

mediapool.bg