Кламер БГ - Новини: Президентът защити съветника си с хитлеристките мустачки

Президентът защити съветника си с хитлеристките мустачки

България

|
Четв, 15 Юни 2017г. 13:47ч.
Президентът защити съветника си с хитлеристките мустачки

"Абсурдно е окарикатуряването на Хитлер да бъде приравнявано с флирта с нацизма", заяви президентът Румен Радев в четвъртък.

По този начин той отклони исканията за оставка на секретаря му по антикорупционни въпроси Пламен Узунов, който се оказа поредният любител на шеги с нацистки привкус. Въпреки че Радев категорично заклейми аналогичните случаи, в които главни герои бяха кадри на „патриотите“ в изпълнителната власт, сега той отказа да заеме подобна позиция и омаловажи случая.

"Г-н Узунов много ясно изложи обстоятелствата по този случай. Спомняте си, че на 9 май излязох със становище, отбелязах победата над нацизма и почетох жертвите, милионите жертви на нацизма. Тези политици, които сега искат оставката на г-н Узунов и то с манипулативни аргументи, тогава се направиха, че такава дата не съществува“, коментира държавният глава.

Узунов обясни, че публикуваните от предаването "Господари на ефира", снимки са от новогодишно парти през 2003 година с приятели, превърнало се в маскарад.

"Първо трябваше да облека костюм на медицинска сестра, но той не ми стана и сега съжалявам за това", каза Узунов.

След това му дали костюма на Хитлер и той нямал притеснения, защото това било окарикатуряване на фюрера.

Снимките с Узунов се появиха седмици след скандала със зам.-министъра на регионалното развитие Павел Тенев, който подаде оставка на третия ден след назначението си, когато бе публикувана негова снимка с нацистки поздрав с изпъната ръка край восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж. Неговото обяснение (че се е снимал в „подходяща“ на контекста поза с всяка фигура в музея) по същество е точно толкова валидно, колкото и обяснението на Узунов.

Веднага след Тенев „изгърмя“ още един "патриотичен" кадър във властта – шефът на социалната дирекция в Министерството на отбраната Иво Антонов. Премиерът Бойко Борисов поиска отстраняването му заради негова стара снимка пред германски танк "Майбах" с протегната за нацистки поздрав ръка, но военният министър Красимир Каракачанов го защити и все още не го е уволнил.

Президентът Радев взе специално отношение по темата, настоявайки за извинения от всички замесени в нацисткия скандал политици. На 20 май той каза, че оставката е въпрос на морален избор.

mediapool.bg