Кламер БГ - Новини: Столичната община търси желаещи да сменят старите си печки на дърва и въглища

Столичната община търси желаещи да сменят старите си печки на дърва и въглища

България

|
Ср, 20 Май 2020г. 18:45ч.
Столичната община търси желаещи да сменят старите си печки на дърва и въглища

От 20 май до 20 август Столичната община събира заявления от желаещите да сменят печките си на дърва и въглища с по-екологични алтернативи, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Подмяната на отоплителните уреди е безплатна за гражданите и се финансира с пари от еврофондовете.

Старите печки могат да бъдат сменени с камини на пелети, с газови котли или конвектори, с климатици, както и да се финансира присъединяване към мрежата на 4Топлофикация-София", ако това е възможно.

Желаещите трябва да опишат в заявлението за смяна на отоплението с какво се топлят в момента, какво е жилището им, колко души живеят в него. Иска се и информация за това дали в семейството има малки деца, хора над 70 години или такива, които получават енергийни или социални помощи.

Проектът е на обща стойност 57 млн. лева. С тях трябва да се купят новите уреди и да се плати за монтирането им. Целта е да се подменят 1/3 от всички старите печки на дърва и въглища с екологични алтернативи. По данни на общината 55 000 домакинства се топлят на дърва и въглища.

Формулярите за кандидатстване са подават в районните администрации до 20 август.

Повече информация може да се получи на телефон 0294 22 444 всеки ден от 8.30 до 21 ч. и на сайта https://www.sofia.bg/opos.

mediapool.bg