Кламер БГ - Новини: Домусчиев за Божков: Дребна душица, изпълзяла в медийното пространство

Домусчиев за Божков: Дребна душица, изпълзяла в медийното пространство

България

|
Ср, 20 Май 2020г. 19:57ч.
Домусчиев за Божков: Дребна душица, изпълзяла в медийното пространство

Бизнесмените Васил Божков и Кирил Домусчиев превърнаха фейсбук в бойно поле, на което взаимно да се обстрелват с постове. В сряда собственикът на Нова телевизия и "Лудогорец" реши да отговори на намеците на хазартния бос, че е бил изнудван да плаща по 24 млн. лв. годишно за реклама на телевизията.

Дни по-рано Божков публикува "паметна записка", подписана и от двамата. Срещу парите, които хазатният бос ще осигурява за телевизията му, Домусчиев се ангажира да му осигурява "пълен съпорт" пред Държавната комисия по хазарта, която по закон би трябвало да контролира бизнеса на Божков.

При публикуването на записката Домусчиев не отрече, че я подписал и окачестви огласяването й като "стъпка, която издава бизнес нивото и интелекта на обвиняемия Божков, на което ниво не бих желал да сляза и затова спирам дотук".

Три дни по-късно обаче Домусчиев е решил да смени тактиката и да продължи атаката, но обогатявайки личната си аргументация с любими опорни точки на главния прокурор и проправителствени медии срещу критични медии.

Бях решил да не се занимавам повече

"Бях решил да не се занимавам повече с обвиняеми, манипулатори и всякакви видове дребни душици, изпълзели в медийното пространство", заявява той, наричайки Божков "бившия приятел".

След това казва, че хазартният бос е плащал почти същите пари, докато Нова телевизия беше шведска собственост на шведската група MTG. През 2017 г. били платени 21.7 млн. лв.

"Уважаеми господа Манипулатори, и шведските собственици на Нова ТВ по това време ли са рекетирали Божков или просто е било бизнес, без който Лотарията не може да се развива?!", пита Домусчиев.

На следващата година Божков намалява сумите. Според Домусчиев това се дължи на факта, че "Нова ТВ не изневери на журналистическите принципи и морал и отрази дебатите по Закона за хазарта обективно, вместо да подкрепи Божков в битката му с Валери Симеонов, което той е поискал от телевизията тогава".

Че е искал такова нещо, призна самият Божков в интервю за "Свободна Европа"."Исках хора, които са запознати със случая, да бъдат питани за гледната им точка, исках да бъдат зададени въпроси на Валери Симеонов за мотивите и целите. Тогава ми отказаха. Тогава им казах: като искате този закон да мине, значи не искате тази реклама – довиждане", заяви той в края на януари.

През 2018 г. тогавашният вицепремиер Валери Симеонов внесе законопроект, който предвиждаше забарана на телевизионната реклама на хазартни игри. По това време "Национална лотария" на Божков бе изключително популярна и се излъчваше по Нова телевизия.

Намаляването на рекламния бюджет се е отразило негативно на хазартния бизнес, твърди Домусчиев. Затова Божков поискал от него ново споразумение и "подкрепа за индустрията срещу сивия сектор".

Много ми падна в очите

"Много ми падна в очите! Защитавах те на принципна основа през 2018 г. (преди да купя Нова ТВ). Ако знаех за укриването на такси и другите престъпления, това нямаше да се случи", обръща се Домусчиев към Божков.

Собственикът на Нова телевизия съзира и далеч по-сериозен заговор. Той твърди, че издателят Иво Прокопиев не можел да преживее факта, че Нова телевизия има най-голямо зрителско доверие и затова правел манипулации и клевети. Той го призовава да си направи частен съд и прокуратура и твърди, че организацията "Антикорупционен фонд" била абсурдна.

Подобна теза изказа ден по-рано и главният прокурор Иван Гешев. Според него организацията се държи шизофренно, защото хем го критикувала, че е всевластен и и безконтролен, хем искала от него проверки. В последните дни от фонда подадоха до прокуратурата сигнали за разговорите между Божков и финансовия министър Владислав Горанов, както и за паметната записка, в която е замесен Домусчиев.

mediapool.bg