Кламер БГ - Новини: Столична община се отказа да асфалтира тротоарите в жк."Лагера"

Столична община се отказа да асфалтира тротоарите в жк."Лагера"

България

|
Ср, 01 Юли 2015г. 16:06ч.
Столична община се отказа да асфалтира тротоарите в жк."Лагера"

Тътен, пращане, счупени клони, къртене на над 50-годишни гранитни бордюри. Грохотът е страшен. Мястото на действието се разиграва около 9 часа в столичния квартал "Лагера" в близост до сградата на Районния съд.

Наизлизат хора от съседните блокове и кафенето наоколо. Жена разговаря с работниците. Моли да не се унищожават малкото останали дървета. Друг разпитва какво става. Оправяме тротоара, ще асфалтираме, казва дама на средна възраст от фирмата изпълнител "ПСТ груп". Обяснението е: така ни е наредено от Столична община. Имена не се посочват.

Излишно е да казваме, че Столичната община не е представила пред живеещите в квартала какви намерения има за благоустрояването му.

Жилищният комплекс "Лагера" в София е един от първите квартали, изградени по времето на социализма през 50-те и 60-те години на миналия век. Сградите са основно 4 – 5-етажни тухлени блокове, има и високо ЕПК строителство, както и задължителните панелни блокове характерни за времето на социализма.

По-голямата част от зелените площи и градинките в междублоковите пространства оцеляха при реституцията след 1989 г. Жителите на квартала успяха да опазят дори градската градина от страната на някогашното ГУСВ от мераците на столичните общинари да я продадат за бензиностанция и хипермаркет.

За повече от 50-години обаче все не идва ред да се реши проблемът с излизането на автомобилите от квартала, заради липсата на подход към основният булевард "Цар Борис ІІІ", както и да се направи ремонт на плочките.

Най-вероятно заради преместването на съда в сградата на бившото ГУСВ, а навярно и заради наближаващите местни избори най-после е дошъл ред поне на тротоарите. Изненадата обаче е замяната на старите плочки, които не се клатят, с асфалт.

Излишно е да казваме, че представяне на плана какво мисли да прави Столична община за благоустрояването на квартала не е имало. Още по-малко обществено обсъждане.

След сигнализиране на Столична община за започналото безобразие и несъгласие на жители на жк."Лагера" с подмяната на плочките с асфалт, кметът на района Пламен Църноречки обеща пред Mediapool, че няма да се лее асфалт, а тротоарите ще останат с плочки.

Сега остава на мястото на изсечените и загинали през последните десет години около двайсетина дръвчета в градината да бъдат посадени нови.

mediapool.bg