Кламер БГ - Новини: Младежите от 16 до 18 години ще могат да работят до по-късно вечерта

Младежите от 16 до 18 години ще могат да работят до по-късно вечерта

България

|
Ср, 01 Юли 2015г. 16:39ч.
Младежите от 16 до 18 години ще могат да работят до по-късно вечерта

Младежите между 16 и 18 години ще могат да работят до 22 часа вечерта, а не както досега до 20 часа, решиха депутатите с приети в сряда на второ четене промени в Кодекса на труда. Предложението бе на депутата от Реформаторския блок Димитър Танев и цели непълнолетните да могат да работят в сектори като обществено хранене, забавления и други услуги за обслужване на населението, които не създават рискове за тях.

Според Танев промяната ще подпомогне малкия и среден бизнес, както и ще се даде възможност на децата да подпомагат своите семейства. Същевременно, работници на такава възраст се наемат и сега от работодателите в редица сфери, но това става незаконно, каза той и допълни, че с отпадането на забраната тези случаи ще излязат "на светло“, а правата на непълнолетните трудещи се ще бъдат гарантирани.

Той посочи, че досега действащата забрана е възпрепятствала възможностите за професионално образование по редица професии, които могат да се изучават успешно от младите хора.

В сила остават всички досегашни разпоредби в Кодекса на труда, гарантиращи правата на непълнолетните. Така например те могат да бъдат наемани на работа само след разрешение от Инспекцията по труда, забранено е да извършват тежък и опасен труд, работодателите са длъжни да създават облекчени условия за работа на младежите.

Танев обясни, че възрастта от 16 години е съобразена с момента, до който лицата подлежат на задължително обучение, според действащото българско право. Вечерният труд до 22 часа на непълнолетни над 16 години е разрешен и в много държави от Европейския съюз, като например в Германия, Италия, Испания, Полша, Чехия, Румъния.

mediapool.bg