Кламер БГ - Новини: Столична община внася промени при кандидатстването за детска градина и ясла

Столична община внася промени при кандидатстването за детска градина и ясла

България

|
Четв, 21 Ян 2021г. 14:55ч.
Столична община внася промени при кандидатстването за детска градина и ясла

Засилва се тежестта на продължителното местоживеене на един адрес в София за кандидатстването в детска градина в столицата. 4, а не 3 точки вече ще се дават на дете, което живее над 3 години на постоянен адрес при кандидатстване в общинска детска градина или ясла. 3 вместо 2 точки пък вече ще се броят за непроменян повече от 3 години настоящ адрес.

Това стана ясно от изказване на зам.-кмета по култура и образование на Столична община Тодор Чобанов, който провери ремонта и разширението на 20 ДГ "Жасминов парк".

"Остават 2-те точки, които са отделен критерий за кандидатстване в градина, която се намира в административния район на адреса", добави Чобанов и посочи, че приоритет остава децата да бъдат приети в градини, които се намират най-близко до дома им.

По думите му в края на март ще бъдат обявени всички свободни места за първото генерално класиране, а родителите ще могат да кандидатстват през системата до 7 май. Първото класиране ще бъде на 14 май, уточни зам.-кметът.

"Промените са продиктувани от това, че в системата на предучилищното образование вече имаме задължително обхващане на 4-годишните деца", посочи Чобанов.

Той уточни, че се запазват социалните критерии при кандидатстването.

"Промяната е допълнително облекчаване на тези категории, които до момента са имали само частично облекчение (50% или 75%, б. р.). Ако някой е бил освобождаван на 50% от таксата, сега с промените ще бъде освободен на 100%. Целта е всички социални хипотези, които имаме при приема, да бъдат освободени от такса за детската градина", обясни зам.-кметът. Проектонаредбата с промените вече е внесена. От тази привилегия обаче ще могат да се възползват само 5-6 годишните.

"За останалите родители (на деца на 5 и 6 години), които не ползват преференции за заплащането на такса, тя ще бъде намалена с 6 лева", уточни Минчева.

От думите на Тодор Чобанов стана ясно още, че родителите на неприети деца ще бъдат подпомогнати с обещаната парична помощ от държавата. Тя ще бъде в размер на 3000 лв. на година. Тъй като има редица условия за получаването на помощта, един от етапите на оценка ще преминава през общината, а втората стъпка ще е през социалните служби. Обмисля се кандидатстването за тази помощ да става онлайн.

Тази година Столична община се надява да разкрие доста нови групи в детските градини, за да обхване повече деца.

"13 обекта са в строеж, очакваме през годината да се пуснат още 32, така че ще постигнем около 45 обекта през тази година, по които ще се работи, като общата ни цел е да пуснем 180 групи в тази нова група детски градини, които се изграждат", обяви още зам.-кметът.

Общината работи и върху възможността приемът в първи клас също да става през онлайн система още от тази година.

mediapool.bg