Кламер БГ - Новини: Христо Грозев: Руските тайни служби стоят зад 3 убийства и шест неуспешни опита

Христо Грозев: Руските тайни служби стоят зад 3 убийства и шест неуспешни опита

България

|
Четв, 21 Ян 2021г. 15:27ч.
Христо Грозев: Руските тайни служби стоят зад 3 убийства и шест неуспешни опита

"Това, което разкрихме в нашето разследване, е не само опит за структурирано убийство на единствения опозиционен лидер в Русия, а съществуване на цяла структура за отравяне и убиване на граждани на Русия, които не са съгласни с държавата", коментира пред БНР журналистът Христо Грозев от британския разследващ сайт Bellingcat, който разследваха отравянето на Алексей Навални.

Той каза, че досега разследването им е открило 3 убийства, направени от група от руските тайни служби, и поне 6 неуспешни убийства, включително и това на Навални.

"Така че излизаме извън рамките на конкретния случай, а говорим за един престъпен режим и трябва да изискаме всички да видят това", каза той.

Грозев е убеден, че връщането на опозиционера в Русия е силен ход и той показа, че "Навални не е г-н Никой, който не интересува Путин".

Грозев предположи, че има голям риск за живота на Алексей Навални при пребиваването му в затвора "Матроска тишина".

Според него международните санкции имат последствия за руската икономика, а "това ще повлече след себе си и вътрешнополитически последствия, от които президентът Владимир Путин истински се страхува".

"Путин нямаше алтернатива, единственият му полезен ход беше да не позволи Навални да се върне в Русия, но няма такава правна форма, в която на гражданин на страната да се забрани да се върне. Той се опита да постигне това със сплашване за вкарване в затвора и започнаха 3-4 нови наказателни производства срещу Навални, докато той се лекуваше в Германия", каза Грозев.

Той определи филма за двореца на Путин, създаден от Навални, като най-доброто разследване за корупция, правено някога.

"Това се четири или пет разследвания в един филм. Навални работеше по този филм през целите три месеца, в които се възстановяваше от отравянето. За него беше много важно да пусне филма едва след като се прибере в Русия, за да не изглежда, че той от чужбина пуска такива информационни бомби. Той знаеше, че ще бъде арестуван и затова за него беше ок да бъде публикуват след ареста му".

Филмът описва с подробности и с картини до какво може да достигне един режим, който няма никакви ограничения, посочи Грозев.

"Стига се до построяването на дворец за 1 млрд. долара и до това многобройните любовници на Путин, който се представя за стожер на православния свят, да получават акции в "Газпром" и да получават имения".

По думите на Грозев не става дума само за твърдения на Навални, а за разследвания на 4 или 5 независими руски медийни проекта, които са изследвали документите, и е доказано, че са истински.

"Фирмата, която управлява това имение, се управлява от един г-н, който с документи се доказа, че е племенник на Путин. На този етап Кремъл голословно твърди, че няма такъв дворец, но всички документи доказват обратното", обясни той.

mediapool.bg