Кламер БГ - Новини: Стив Банън трябва да получи 6-месечна присъда

Стив Банън трябва да получи 6-месечна присъда

Свят

|
Вт, 18 Окт 2022г. 12:46ч.
Стив Банън трябва да получи 6-месечна присъда

Стив Банън

Министерството на правосъдието на Съединените щати заяви, че Стив Банън трябва да излежи шест месеца затвор и да плати глоба от 200 000 долара за това, че не е изпълнил призовката на комисията на Камарата на представителите, разследваща щурма на Капиталия на 6 януари 2021 г., предаде Асошиейтед прес.

Признатият за виновен миналото лято, дългогодишен съюзник на бившия президент Доналд Тръмп трябва да излежи тежка присъда, защото е "следвал недобросъвестна стратегия на неподчинение и неуважение" и публично е пренебрегнал самата комисия, подкопавайки усилията да се стигне до дъното на насилственото нападение и да се предотврати повторението на подобно нещо, написаха федералните адвокати. Той все още не е предоставил никакви документи и не е отговорил на никакви въпроси, казват те.

"Участниците в размириците, които нахлуха на 6 януари в Капитолия, не просто атакуваха сградата, те нападнаха върховенството на закона, върху което е изградена тази страна, и чрез което тя продължава да съществува", се казва в съдебните документи.

Натискът от страна на министерството на правосъдието идва малко след като миналата седмица комисията предприе необичайна стъпка да призове самия Тръмп - нещо, което според членовете на комисията е необходимо, за да се получи пълната информация за случилото се в онзи ден.

Междувременно Банън ще бъде съден в петък по две обвинения в неуважение към Конгреса на САЩ, едното е за отказ да се яви на разпит, а другото - за отказ да представи документи. Комисията е поискала показанията на Банън във връзка с участието му в опитите на Тръмп да оспори резултатите президентските избори през 2020 г.

mediapool.bg