Кламер БГ - Новини: Старият газопровод за Румъния е аварирал край Ветрино

Старият газопровод за Румъния е аварирал край Ветрино

България

|
Пон, 01 Ноем 2021г. 14:06ч.
Старият газопровод за Румъния е аварирал край Ветрино

Мястото на инцидента, сн. БНР

Участък от стария газопровод за пренос на природен газ за Румъния, намиращ се край село Ветрино, се е разкъсал в 3 часа сутринта на 1 ноември, съобщиха от държавния газов оператор "Булгартрансгаз" в понеделник.

Щетите са материални за дружеството, няма пострадали в района на аварията и не са нанесени материални щети на трети лица.

От 3.15 часа автоматично е спрян преносът на природен газ за Румъния, а от 7 часа сутринта са преустановени доставките по направлението Сърбия-Унгария. След 8 часа е възстановен частично преносът за Румъния. Доставките за България са осигурени, информира газовият оператор.

Аварийните групи на дружеството са на място, като в най-кратки срокове нарушеният участък на газопровода ще бъде подменен.

Изпълнителният директор на дружеството Владимир Малинов, който е на мястото на инцидента, заяви, че е засегнат участък от две тръби, в част от газопровода, която е изграждана през 1986-1988 г.

Текат процесуално-следствени действия, извършва се оглед на място.

Малинов съобщи, че ремонтът на тръбите ще започне веднага след приключването на огледа, а след това се планира и възобновяване на доставките към Сърбия. На място са докарани новите тръби.

Подобна авария имаше миналата година в района на Петрич, припомни шефът на "Булгартрансгаз".

mediapool.bg