Кламер БГ - Новини: Ще се ремонтира лекоатлетическата писта на стадион "Берое" с 1.1 млн. лв

Ще се ремонтира лекоатлетическата писта на стадион "Берое" с 1.1 млн. лв

Спорт

|
Четв, 07 Ян 2021г. 17:05ч.
Ще се ремонтира лекоатлетическата писта на стадион "Берое" с 1.1 млн. лв

Тренировъчната (загряваща) лекоатлетическа писта на старозагорския стадион "Берое" ще бъде ремонтирана, след като Министерството на младежта и спорта е финансирало с 1.109 млн. лв. без ДДС проект на общината.

Спортното покритие на първите три коридора са с настилка тип шамот, а останали три коридора и "зоната за почивка" се предвижда да бъде с тартанова настилка, събощиха от местната власт в четвъртък. В момента пистата е насипана с дребнокаменна фракция, която е компрометирана и в лошо състояние.

"До момента в България няма изградена лекоатлетическа писта в комбинация шамот и тартан. Шамотът е особено подходящ за спортисти в подготвителния период и за любители на бягането, тъй като е мек като настилка и щади краката, гърба и натоварва по-малко цялото тяло", коментира ресорният зам.-кмет Красимира Чахова.

Предвижда се между двете настилки да бъде поставен линеен отводнител от полимербетон, който ще поема отводняването на тартановата настилка и няма да позволява отмиването на шамота от 3-тия коридор, обясниха от общината.

Съоръжението за дълъг скок, намиращо се в южната част на стадиона ще бъде премахнато. Ново модерно ще се изгради в северната част на пистата.

Ремонтните работи включват още изграждане на отводнителна и дренажна система на пистата, както и поливна система за настилката шамот. Ще бъде изградено и ново ел.захранване за необходимите уреди на поливната система.

Проектирането на ремонта на спортното съоръжение е дело на "Архитектурно студио Бояна" ЕООД, които са проектирали и ремонта на официалната лекоатлетическа писта през 2013 г.

Спортното министерство вече е обявило обществена поръчка за избор на изпълнител и желаещите могат да кандидатстват до 25 януари, допълва Чахова.

mediapool.bg