Кламер БГ - Новини: Голф асоциацията на САЩ отказа да провежда шампионата си в голф клуба на Търмп

Голф асоциацията на САЩ отказа да провежда шампионата си в голф клуба на Търмп

Спорт

|
Пон, 11 Ян 2021г. 18:57ч.
Голф асоциацията на САЩ отказа да провежда шампионата си в голф клуба на Търмп

Професионалната голф асоциация в САЩ (PGA) реши през 2022 г. да не провежда своя ежегоден шампионат в голф клуба на президента Доналд Тръмп в Ню Джърси. Ръководството на PGA е гласувало за разтрогване на договора, съобщиха от асоциацията в понеделник.

Много политици в САЩ, включително демократите и някои републиканци, обвиняват Тръмп като подстрекател на безредиците, довели от щурма на Капитолия миналата седмица, в който участваха радикални привърженици на президента.

"Стана ясно, че провеждането на Шампионата на PGA в голф клуба на Тръмп в Бедминстър ще нанесе вреда на бранда PGA и ще постави под риск способността на асоциацията да реализира своите многобройни програми, както и да осъществява последователно дългосрочната си мисия", заяви ръководителят на организацията Джим Ричардсън във видеообръщение. По думите му взетото решение ще гарантира, че Професионалната голф асоциация на Америка и участващите в нея професионалисти "ще могат да продължат да лидират и развиват тази велика игра още десетилетия напред"

Представители на Тръмп коментираха, че са огорчени от това решение и допълниха:

"Ние имахме чудесно сътрудничество с PGA. Това е нарушение на контракта, който има задължителна сила, те нямат право да разтрогват контракта".

Планираният за месец май 2022 г. турнир трябваше да се проведе в намиращия в Ню Джърси голф клуб на Тръмп, който е собственик на общо 17 голф игрища по целия свят.

През 2014 г. Тръмп придоби голф клуб в Шотландия, който се нарича Trump Turnberry. От тогава до днес там не се е провел нито един шампионат по голф на Великобритания. За последен път турнир там е имало през 2009 г., отбелязва Би Би Си.

Голф асоциацията R&A съобщи, че не планира да се възползва от съоръжението за шампионати в близко бъдеще. "Няма да се върнем там, докато нямаме увереност, че дължимото внимание ще бъде фокусирано върху шампионата, играчите и самия клуб, в настоящия момент това е невъзможно", заяви ръководителят на R&A Мартин Сламбърс.

mediapool.bg