Кламер БГ - Новини: Шведка спечели първия златен медал от зимните олимпийските игри

Шведка спечели първия златен медал от зимните олимпийските игри

Спорт

|
Съб, 10 Фев 2018г. 14:58ч.
Шведка спечели първия златен медал от зимните олимпийските игри

Шведската ски бегачка Шарлоте Кала спечели първия златен медал от зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. 30-годишната състезателка триумфира в скиатлона на 15 километра (7.5 км класически стил + 7.5 км свободен стил).

Кала измина дистанцията за 40:44.9 минути. Тя изпревари със 7.8 секунди шампионката в тази дисциплина от Сочи 2014 Марит Бьорген.

Криста Пармаковски от Финландия се окичи с бронзовия медал, след като завърши с изоставане от 10.9 секунди от победителката.

Кала спечели трети златен медал от олимпийски игри в кариерата си след титлата на 10 км свободен стил във Ванкувър през 2010 г. и в щафетата на 4х5 километра в Сочи преди четири години.

Шведката стартира силно и беше начело след първите две контроли. След това тя отстъпи първата позиция и завърши класическия стил на второ място зад Хенди Ванг от Норвегия. Два километра и половина преди финала Кала отново си върна първата позиция и не я изпусна до края.

Кала спечели своя шести медал от олимпийски игри. Освен трите златни тя има и три сребърни - в скиатлона и в десетте километра класически стил от Сочи 2014 и в отборния спринт от Ванкувър 2010.

Норвежката Марит Бьорген, която е най-успешната действаща ски бегачка, спечели своя 11-и медал от олимпийски игри. Тя има шест олимпийски титли - три от Сочи и три от Ванкувър, четири сребърни отличия и едно бронзово.

За Пармаковска днешният медал е първи индивидуален и втори след среброто в щафетата от Сочи.

mediapool.bg