Кламер БГ - Новини: Хамилтън изравни постижение на Шумахер

Хамилтън изравни постижение на Шумахер

Спорт

|
Нед, 11 Окт 2020г. 20:37ч.
Хамилтън изравни постижение на Шумахер

Световният шампион Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) спечели с лекота Гран при на Айфел (Германия) от Формула 1 и изравни постижението на легендарния германец Михаел Шумахер с 91 победи. Кими Райконен (Финландия, Алфа Ромео) пък счупи рекорда за най-много състезания в най-престижната автомобилна надпревара, след като стартира за 323-и път и веднъж повече от Рубенс Барикело, предаде БНР в неделя.

Хамилтън направи най-добрия старт и се изравни в първия завой с Валтери Ботас (Финландия, Мерцедес). Британецът обаче спря късно и излезе от външната страна на шикана, а Ботас бе избутан още по-навън, но скандинавецът улови бързо състезателната линия за втория завой и запази първата си позиция от съботната квалификация.

В следващите няколко обиколки Ботас поддържаше около 1.5 секунди преднина срещу световния шампион, но финландецът първи се сблъска с проблеми. В 13-ата обиколка той получи дефект в гумитете и отстъпи лидерството на Хамилтън, след което се прибра в питлейна и се върна зад Даниел Рикардо (Австралия, Рено) на четвърто място. Това обаче не бе краят на тревогите за финландеца, който загуби мощност в двигателя в 17-ата обиколка и две по-късно се оттегли от "Нюрбургринг".

След като и Себастиан Фетел (Германия, Ферари) се завъртя по-рано в състезанието и го продължи от подножието на десетката, Гран при на Айфел стана надпревара между двама - Хамилтън срещу Макс Ферстапен (Нидерландия, Ред Бул), който обаче бе на около 8 секунди от британеца.

Автомобил по сигурността се появи на пистата в 45-ата от общо 60 обиколки и се оттегли десет преди края, сближавайки лидерите в класирането. Хамилтън обаче подобри на два пъти рекорда за обиколка на "Нюрбургринг" още след рестарта на състезанието, а Ферстапен задържа зад себе си Рикардо. Близо зад австралиеца на четвърто място завърши Серхио Перес (Мексико, Рейсинг Пойнт).

Така със седмата си победа за сезона Хамилтън натрупа актив от 230 точки. Ботас е втори със 161, а Ферстапен е трети със 147, след като подобри рекорда на "Нюрбургтинг" в последната обиколка.

mediapool.bg