Кламер БГ - Новини: ФИФА изненадващо обяви, че България е продала футболисти за над 150 млн. долара

ФИФА изненадващо обяви, че България е продала футболисти за над 150 млн. долара

Спорт

|
Вт, 26 Ян 2021г. 17:37ч.
ФИФА изненадващо обяви, че България е продала футболисти за над 150 млн. долара

В дигиталната си база Световната футболна федерация обяви, че България е продала футболисти за над 150 млн. долара без да става ясно за какъв период от време.

Това е доста странен факт на фона, че през последните две десетилетия страната ни няма футболисти от световен мащаб и трансферите на българските играчи в чужди отбори не са за големи суми.

Въпреки този факт в графата трансфери ФИФА е посочила сумата от 150 311 105 долара получени от българските клубове. Цифрата изглежда умопомрачителна, ако се направи сравнение със страни традиционни износители на играчи на добри трансферни цени. Например - Сърбия и Хърватия са осъществили трансфери за под 100 милиона долара в тази графа.

Според новата платформа на ФИФА един от елитните 14 клуба в българското първенство е собственост на "правителството" без да е посочено името на отбора.

Най-вероятно става въпрос за "Берое". Клубът от Стара Загора стана собственост на държавното дружество "Мини Марица Изток 2" от 2011 г., след като отбора изпадна във финансов колапс.

Премиерът Бойко Борисов получава фланелка на "Берое", след като държавната "Мини Марица Изток 2" спаси клуба от фалит

От останалите 13 професионални клуба в елитната дивизия четири са собственост на дружества с ограничена отговорност (Limited company), а девет са на акционерни компании (Joint-stock company).

От всичките регистрирани 620 професионални футболисти у нас около 13 на сто са чужденци, става ясно още от данните на ФИФА.

В дигиталната база на ФИФА, която беше пусната на 25 януари, са публикувани детайли за всяко едно първенство, национална федерация, организация на футбола, както и юридическа уредба и регистрация на отделните клубове.

mediapool.bg