Кламер БГ - Новини: Пандемията ще изтрие 2 млрд. евро приходи на футболните грандове на Европа

Пандемията ще изтрие 2 млрд. евро приходи на футболните грандове на Европа

Спорт

|
Вт, 26 Ян 2021г. 19:40ч.
Пандемията ще изтрие 2 млрд. евро приходи на футболните грандове на Европа

Двадесетте европейски футболни грандове ще намалят приходите си с 2 млрд. евро до края на сегашния сезон 2020/2021 г. заради пандемията от коронавирус, сочи 24-ото издание на Deloitte Football Money League, обявено във вторник.

За изминалия футболен сезон 2019/2020 г. най-титулуваните отбори са изкарали 8.2 млрд. евро, което е с 12 процента по-малко спрямо предходния сезон, осигурил 9.3 млрд. евро.

Най-голям принос за спада от 1.1 млрд. евро имат намалелите приходи от излъчване на мачовете, следва загубата на средства от реклама и заради отложени или отменени срещи

"Няма съмнение, че това е един от най-тежките периоди в историята на футболната индустрия. Безопасното завръщане на феновете по стадионите е един от основните приоритети за футбола по света", коментира един от ръководителите на Deloitte Дан Джоунс.

Макар и сериозно пострадали първите две позиции си запазват "Барселона" и Реал (Мадрид), местата си разменят Байерн (Мюнхен) и "Манчестер Юнайтед", като германският тим измества британския от трето място и го сваля позиция надолу. "Ливърпул" се изкачва с две места до пето спрямо миналия сезон, а "Манчестер Сиит" запазва шестата си позиция

С 15 на сто са намалели приходите на "Барселона" – от 840.8 млн. евро до 715.1 млн. евро, което е вторият най-голям спад в класацията.

Реал (Мадрид) е изкарал с 6 процента по-малко – 714.9 млн. евро, докато преди година сумата е била 757.3 млн. евро.

Байерн (Мюнхен) отбеляза 120-ата си годишнина с требъл – в Бундеслигата, Шампионската лига и първенството за германската купа, което позволи на тима да отбележи най-малкия спад от 4 на сто. Сега отборът е изкарал 634.1 млн. евро, докато предишния сезо умата е била 660.1 млн. евро.

"Манчестър Юнайтед" бележи спад от 19 на сто в приходите си и те са били 580.4 млн. евро миналия сезон, докато преди това са възлизали на 711.5 млн. евро

mediapool.bg