Кламер БГ - Новини: Усик свали Джошуа от трона на тежкия бокс

Усик свали Джошуа от трона на тежкия бокс

Спорт

|
Нед, 26 Септ 2021г. 12:01ч.
Усик свали Джошуа от трона на тежкия бокс

Усик свали Джошуа от трона на тежкия бокс

Украинецът Обександър Усик е новият крал на тежкия бокс, след като в съботната нощ детронира с невероятно представяне британеца Антъни Джошуа пред негова публика в Лондон.

Усик изнесе майсторски клас пред 65 хиляди фенове на стадиона "Тотнъм Хотспър". Той взе всичките 12 рунда срещу досегашния шампион в три от четирите световни боксови федерации - Световната боксова организация (WBO), Световната боксова асоциация (WBA) и Международната боксова федерация (IBF). И тримата съдии бяха категорични в полза на украинеца - 117-111, 116-112, 115-113. .

След мача Усик каза, че всичко се е развило по очаквания от тима му начин. Той надигра убедително съперника си и спечели световните титли по бокс в тежка категория на

Усик доминираше, а в края можеше и да нокаутира съперника си. След двубоя той обясни, че не е имал такава цел и още в началото треньорът му Юрий Ткаченко му е казал да не търси нокаут.

"Нямах за цел да го нокаутирам, защото треньорът ми ме притисна да не го правя. В началото на мача вкарах силен удар на Джошуа и се опитах да го нокаутирам. Но след това треньорът ми каза: "Просто спри и си свърши работата", каза Усик.

Битката започна изненадващо, като категорично в началото украинският боксьор бе по-активен и не спираше да се движи между въжетата. Той отправи хубав и точен удар със силната си лява ръка още в първия рунд, в който двамата по-скоро се проучваха. Първата хубава комбинация от два удара за Усик дойдоха в третия рунд, които предизвикаха притеснения сред 65-те хидялид по трибуните. Джошуа опитваше да пласира крошета с дясната си ръка, но не му се отдаде. В средата на боя, все пак британецът се активизира като успя да вкара няколко десни прави в тялото на Усик, а след това и да разтвори гарда на Усик, макар че последвалия десен прав бе нечист.

Първото тежко попадение, което Джошуа успя да пласира в тялото на съперника бе в края на шестия рунд и специалистите предрекоха, че англичанинът започва поредната си наказателна акция. Това обаче не се случи. Още в 7-ия рунд, Олександър Усик направи комбинация от два десни прави, след което с нов хубав удар разклати световния шампион. В 10-ата част Усик разкървави носа на Джошуа с поредица от десни прави, а британецът отвори аркада на дясното око на съперника след удар с дясната ръка. Тук вече и физическата подготовка оказа влияние върху развоя на мача. В последните два рунда Усик не спираше да пробва удари в комбинация ляв-десен, което не даде никаква възможност на британеца да помисли за атака, дори може да се каже, че финалния гонг го спаси от нокаут.

Победата на Усик е историческа не само за Украйна, но и за тежката категория, защото голям шампион от по-долната дивизия се изкачва и обединява световните титли. Преди него титла в тежка от полутежка категория са вземали само Ивендър Холифийлд и Дейвид Хей. Само Усик и Холифийлд са печелили повече от един пояс при най-тежките, след като са били абсолютни световни шампиони в полутежка категория.

"За мен значи много да бъда шампион в тежка категория, след като бях в полутежка. Но още не сте видели най-добрия Усик. Мога да съм още по-добър. Мачът се разви точно както очаквах. Имаше няколко момента, в които Антъни ме притисна, но нищо специално", каза Усик след двубоя.

Той стана третият украинец с титли в тежка категория след братята Владимир и Виталий Кличко, с чиято промотърската компания "К2 Promotions" той има договор.

"Отличен мач, много умно проведен, Олександър свърши перфектно работата си. След Владимир Кличко той е вторият украински боксьор, който печели повече от един пояс в тежка категория", коментира Виталий Кличко, който беше край ринга в Лондон.

"Няма да се прибера вкъщи и да плача. Това е битка. Не мога да се сърдя, защото това ще е прахосване на време", каза Джошуа. Той посочи, че от деветия рунд не е виждал нищо с едното око.

"Бях добре подготвен за 12 рунда. Усик пропуска удари, проблемът не беше в него, а в мен. Целият мач беше голям урок за мен", каза детронираният шампион.

Между двамата ще има реванш, какъвто предвиждат всички договори на британеца в случай на негова загуба. "110% ще има такъв", каза Джошуа. Промотърът му Еди Хърн потвърди, че клаузата за реванш ще бъде активирана.

"Тежка загуба. Джошуа беше победен от по-добрия боксьор. Това беше риск - да се опита да бъде прекалено техничен, да не използва силните си страни. Ей Джей ще се върне отново. Той вече е бил в такава ситуация", заяви Хърн.

Връщането на титлите от страна на Джошуа стана през 2019 г., когато изненадващо загуби с нокаут от Анди Руис в Ню Йорк. След това обаче спечели реванша в Саудитска Арабия, когато Руис беше в доста лоша физическа форма.

Хърн смята, че вторият мач с Усик може да се проведе през февруари или март. Украинецът заяви, че би искал вторият мач да е на Олимпийския стадион в Киев, но според Хърн това е "малко вероятно".

mediapool.bg