Кламер БГ - Новини: Румен Радев връчи националното знаме на олимпийската делегация

Румен Радев връчи националното знаме на олимпийската делегация

Спорт

|
Вт, 29 Юни 2021г. 12:12ч.
Румен Радев връчи националното знаме на олимпийската делегация

Сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи националното знаме на олимпийската ни делегация за Олимпийските игри в Токио на церемония на "Дондуков"2.

До момента 40 спортисти са покрили олимпийските нормативи, очакват се още от плуването и леката атлетика. Делегацията ни ще бъде от около 70 души, каза председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

Олимпийските игри са не само демонстрация на високо спортно майсторство, но и най-големият световен форум за мир и солидарност, те са пространство на духа, където чрез спорт се изграждат мостове на приятелство, сътрудничество, културен обмен. Олимпийските игри са чудесна възможност да представите България по възможно най-достойния начин, се обърна президентът Радев към спортистите.

България е страна с богати спортни традиции и олимпийска слава, на вас се пада честта да ги отстоявате, за което, не се съмнявам, ще вложите всичко от себе си, каза президентът в приветствието си.

Румен Радев посочи, че през последните 18 месеца спортът, олимпийското движение и подготовката на спортистите бяха подложени на невиждани досега предизвикателства, в които атлетите са показали какво означава спортен дух и воля за победа. Той допълни, че постигайки целта с преодоляването на неимоверни трудности, спортистите са се превърнали в пример за подражание за цялото ни общество.

Днес все повече български деца остават пред малкия екран, предпочитайки да гледат спорт, вместо да го практикуват, каза още Радев и изрази надежда с участието си на олимпийските игри в Токио спортистите ни да дадат стимул на повече млади хора да спортуват.

Председателят на БОК Стефка Костадинова посочи, че в българската делегация ще пътуват опитни атлети и много млади таланти. Тя изтъкна, че олимпийските игри са "каймака" в кариерата на всеки спортист, и пожела на олимпийците ни сила, кураж, воля, самочувствие като българи, и да докажат себе си и това, за което са мечтали. Костадинова пожела на всички българи да чуят българския химн на Игрите в Токио, който не е звучал на олимпийски игри от 2008 година.

mediapool.bg