Кламер БГ - Новини: Радек Щепанек влиза в треньорския щаб на Григор Димитров

Радек Щепанек влиза в треньорския щаб на Григор Димитров

Спорт

|
Нед, 12 Май 2019г. 15:02ч.
Радек Щепанек влиза в треньорския щаб на Григор Димитров

Бившият чешки тенисист Радек Щепанек влиза в треньорския щаб на Григор Димитров, съобщиха специализираните издания в неделя. Той се присъединява към Андре Агаси, който остава до българина след раздялата му с треньора Дани Валверду.

Новината за раздялата на Димитров с най-дългогодишния му треньор, под чието ръководство постигна най-големите успеха, дойде преди дни https://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-se-razdeli-s-trenyora-si-news292982.html. Решението на двамата е дошло след отпадането на Димитров още в първия кръг от Мастърса в Мадрид, което последва други слаби резултати на българина от тазгодишното му участие в тенис турнирите.

Валверду започна работа с Димитров през есента на 2016 г., която не бе от най-добрите на българина и двамата отбелязаха сериозни постижения

След успехите през 2017 г., увенчали се с победата на финалите на АТР през 20017 г., донесли му третото място в световната класация, обаче Димитров започна постепенно да губи позиции, за да стигне до сегашната 46-та. От началото на 2019 г. българинът редува победи и ефектна игра в редица мачове, но и колебания и загуби от играчи след него в ранглистата.

Сега в помощ на тенисиста идва Радек Щепанек, който вече еработил с Агаси от ноември 2017 г. до април 2018 г. като част от щаба на световния номер 1 в тениса Новак Джокович.

Чехът ще се яви с щаба на Димитров след дни на турнира от сериите Мастърс в Рим, където Григор ще срещне германеца Ян-Ленард Щруф в първия кръг. Двамата последно играха един срещу друг на турнира в Монте Карло, където българинът го победи, но се препъна в дежурното си препятствие Рафаел Надал.

Щепанек участва в световния тур на АТП от 1996 до 2017 г., когато прекратява състезателната си кариера след операция в гърба.

Индивидуално той спечели пет титли, най-престижната от които от сериите "АТП 500" във Вашингтон през 2011 г. Най-доброто му постижение в турнирите от Големия шлем е четвъртфинал на "Уимбълдън" през 2006 г., когато записа и върховото си класиране в ранглистата - №8.

Щепанек имаше доста успехи на двойки, като вдигна 18 титли, в това число два трофея от Големия шлема. 40-годишният чех печели два пъти купа "Дейвис" (2012 и 2013) и бронзов медал на смесени двойки от летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

mediapool.bg