Кламер БГ - Новини: Почина футболната легенда Паоло Роси, който изведе Италия до трета световна титла

Почина футболната легенда Паоло Роси, който изведе Италия до трета световна титла

Спорт

|
Четв, 10 Дек 2020г. 08:17ч.
Почина футболната легенда Паоло Роси, който изведе Италия до трета световна титла

Легендарният футболист Паоло Роси, който изведе Италия до трета световна титла, почина на 64-годишна възраст в Рим. Тъжната вест съобщи съпругата му Федерика Капелети в профила си в "Инстаграм", предаде италианската агенция АНСА.

"Никога няма да има някой като теб, уникален, специален, след теб е абсолютното нищо...", написа Капелети във Фейсбук. Журналисткатае омъжена за Роси от 2010 г.

"Много тъжна новина, напусна ни един от незабравимите, който накара всички ни да се влюбим в онова лято на 82-ра, и който беше ценен и компетентен колега през последните години", написа и заместник-директорът на "РайСпорт" Енрико Вариале.

Суперзвездата на италианския футбол през 1982 г. изведе Италия до спечелването на третата й Световна купа. Той отбеляза шест гола, с което спечели "Златната обувка" за голмайстор и "Златната топка" за най-добър играч на Мундиала в Испания.

Същата година взе и "Златната топка" на списание "Франс футбол" за най-добър футболист в Европа.

Паоло Роси е роден на 23 септември 1956 г. в град Прато. Играе в отборите на "Комо", "Виченца", "Перуджа", "Ювентус", "Милан" и "Верона".

С "Ювентус" на Джовани Трапатони през 80-те години печели две титли в първенството на Италия, Купата на Италия, Купата на носителите на купи (1984 г.), Европейската Суперкупа (1984 г.) и Купата на европейските шампиони (1985 г.)

За националния футболен отбор на Италия има 49 мача и 20 отбелязани гола.

В историята на футбола остава с незабравимия си хеттрик, с който елиминира супер отбора на Бразилия по пътя към финала на Мондиал’82 при победата с 3:2. Двубоят е една от класиките на световните първенства, а Роси е в залата на славата на футбола с него.

mediapool.bg