Кламер БГ - Новини: Новак Джокович спечели 21-вата си титла от Големия шлем на "Уимбълдън"

Новак Джокович спечели 21-вата си титла от Големия шлем на "Уимбълдън"

Спорт

|
Нед, 10 Юли 2022г. 19:45ч.
Новак Джокович спечели 21-вата си титла от Големия шлем на "Уимбълдън"

Сн. ЕПА/БГНЕС

Новак Джокович спечели така чаканата 21-ва титла от Големия шлем, като се наложи на финала на "Уимбълдън" над австралиеца Ник Кириос с 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (3) за малко повече от 3 часа игра.

Така сръбският тенисист се доближи само на титла от Рафаел Надал, който има 22 трофея от Големия шлем и изпревари Роджър Федерер. Това бе седма титла на Джокович на "Уимбълдън" и четвърта поредна, като трябва да се отбележи, че турнирът не се състоя през 2020 година заради пандемията от коронавирус.

Мачът започна трудно за фаворита Джокович, който допусна пробив при 2:2, Кириос успя да го затвърди и до края на сета не изпусна аванса си - 6:4.

Сърбинът очаквано вдигна нивото си през втория сет. Той успя да направи един лесен пробив за 3:1, но това му позволи да изравни сетовете с 6:3.

В третия сет всичко вървеше равностойно до 4:4, когато Новак успя да направи пробив и след това взе сервиса си за 6:4.

Четвъртата част бе още по-оспорвана и се стигна до тайбрек, в който обаче сърбинът поведе и имаше цели пет мачбола. Той загуби два от тях, но реализира третия, след като австралиецът прати топката в мрежата.

Кириос имаше превес в част от статистиката, като направи цели 30 аса срещу 15 за Джокович, а имаше предимство и при печелившите удари - 62:46.

Джокович обаче направи по-малко непредизвикани грешки, спечели повече точки на първия си сервис и направи повече точки при излизането си на мрежата.

"Искам да поздравя всички - подавачи, съдии. Знаете, че имаме трудни отношение. Публиката бе невероятно тези 2 седмици. Не очаквах да играя финал, целият ми отбор сме много изтощени. Заслужавам дълга почивка. Може би няма да бъда повече в тази позиция, но не мога да бъда сигурен", каза Кириос, който излезе за награждаването с червена шапка против правилата и отново ще бъде глобен.

"Ти показа защо заслужаваш да бъдеш един от най-добрите играчи в света. Тази настилка ти пасва много. Наистина те уважавам много - ти си фантастичен атлет, невероятен талант. Никога не съм си мислел, че ще кажа толкова мили неща за теб", обърна се победителят към достойния си съперник.

"Надявам се, че това ще е дълга връзка между нас", добави сърбинът за уговорката двамата финалисти да излязат заедно на вечеря и загубилият да почерпи.

"Загубих думи какво означава този турнир за мен и семейството ми. Винаги ще бъде най-големият турнир, който ме вдъхновява. За първи път видях как Пийт Сампрас го печели, когато бях на 5 години в една малко планинско село в Сърбия. Първата ни тенис снимка бе тревата на "Уимбълдън". Благословен съм да бъда тук и да печеля", каза световният номер 2.

Сърбинът имаше годишнина от брака си и подари победата на финала на съпругата си Йелена.

mediapool.bg