Кламер БГ - Новини: МОК разреши участието на руснаци и беларуси под неутрален флаг в Париж

МОК разреши участието на руснаци и беларуси под неутрален флаг в Париж

Спорт

|
Пет, 08 Дек 2023г. 17:34ч.
МОК разреши участието на руснаци и беларуси под неутрален флаг в Париж

МОК разреши участието на руснаци и беларуси под неутрален флаг в Париж

Международният олимпийски комитет позволи в петък на спортисти от Русия и Беларус да участват под неутрален флаг на Олимпийските игри в Париж през 2024.

Те няма да имат право да участват в отбори и това ще стане изрично в случай, че не подкрепят руската инвазия в Украйна, съобщи АФП.

Досега само 11 са атлетите, които са "неутрални" и са се класирали за състезанието, уточни МОК в комюнике.

"Сред 4600 спортисти от цял ​​свят, които са се класирали за Париж 2024, в момента има само 11 индивидуални неутрални спортисти (осем с руски паспорт и трима с беларуски паспорт)“, казва организацията.

Отбелязва се, че до момента повече от 60 украински спортисти са се класирали.

Ето и условията, с които е свързано днешното решение.

Отбори от спортисти с руски или беларуски паспорти няма да бъдат разглеждани.

Спортисти, които активно подкрепят войната, нямат право да бъдат включени или да се състезават.

Помощният персонал, който активно подкрепя войната, няма да бъде допуснат до състезанията.

Няма да бъдат допускани спортисти и персонал, работещ по договор с руските или беларуските военни или органи за национална сигурност.

Освен това на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. няма да се показва знаме, химн, цветове или друга идентификация на Русия или Беларус на нито едно официално място или официално събитие. Правителствени или държавни служители от тези страни също няма да бъдат поканени.

Въпросът за участието на руснаци и беларуси е важен, защото може да предизвика отсъствието на украинската делегация в Париж и това ще направи твърде деликатно участието на руснаците, дори и без знаме и химн.

След като бяха наказани да не участват в световния спорт в края на февруари 2022, от МОК направиха много отстъпки, като обясниха няколко пъти, че спортистите не трябва да "плащат" за действията на политиците.

Миналия март МОК първо препоръча на световните федерации за допуснат руснаци и беларуси в състезанията под неутрален флаг, като отложиха решението си за Олимпийските игри в Париж 2024 и Милано-Кортина през 2026.

Някои от федерациите приеха препоръката, но леката атлетика и сега отказва да допусне руснаци до състезанията.

Представители на международните федерации, на 206 олимпийски комитети и състезатели настояха в Лозана за "бързо" решение, за да се допусне в Париж малък брой спортисти от Русия и Беларус, които са успели да покрият нормативите.

mediapool.bg