Кламер БГ - Новини: Легендата Мишел Платини е арестуван заради корупция около световното в Катар

Легендата Мишел Платини е арестуван заради корупция около световното в Катар

Спорт

|
Вт, 18 Юни 2019г. 12:18ч.
Легендата Мишел Платини е арестуван заради корупция около световното в Катар

Футболната легенда Мишел Платини е арестуван в Париж по подозрения в корупция при избора на Катар за домакин на финалите на Световното първенство през 2022 година, съобщиха информационните агенции.

63-годишният Платини е бивш президент на УЕФА и един от символите на футбола през миналия и сегашния век.

Катар получи правото да приеме Световното първенство след гласуване на Изпълнителния комитет на ФИФА в края на 2010-та година, като победи кандидатурите на САЩ, Южна Корея, Япония и Австралия.

Изборът на ФИФА предизвика много критики от медии и експерти и бе определен като "високорисков". Заради високите температури в Катар се взе и безпрецедентното решение Световното първенство да се проведе през декември, което означава, че всички първенства в Европа ще бъдат прекъснати за повече от месец в края на 2022-ра година.

Катар също така е и най-малката по територия държава, която ще бъде домакин на Мондиал. Тя е три пъти по-малка от Швейцария, която прие първенството през 1954-та година.

Това не са първите проблеми на трикратния носител на Златната топка със закона, като в момента той изтърпява четиригодишна забрана за участие и посещение на всякакви футболни дейности, след като бе намерен за виновен за получаването на нерегламентиран хонорар на стойност 2 милиона швейцарски франка от страна на бившия президент на ФИФА Сеп Блатер.

mediapool.bg