Кламер БГ - Новини: Мишел Платини излезе от ареста

Мишел Платини излезе от ареста

Спорт

|
Ср, 19 Юни 2019г. 08:20ч.
Мишел Платини излезе от ареста

Бившият шеф на УЕФА Мишел Платини е освободен от ареста, където изкара по-малко от едно денонощие. Той беше задържан за разпит във връзка с наказателното дело за присъждането на домакинството на световното първенство на Катар през 2022 година.

"Той вече не е в ареста", каза Уилям Бърдън, адвокатът на френската футболна легенда.. Имало е "много шум за нищо", каза адвокатът.

Платини бе един от 24-те члена на Изпълнитления комитет на ФИФА, които през 2010-та година взеха спорното решение за домакинството на Мондиал 2022 в Катар. Във връзка с разследването във вторник беше разпитан и бившият вътрешен министър на Франция от времето на президента Никола Саркози - Клод Геан.

63-годишният Платини е бивш президент на УЕФА и един от символите на футбола през миналия и сегашния век. Той има четиригодишна забрана да се занимава с футбол заради съмнения за корупция.

Катар получи правото да приеме Световното първенство след гласуване на Изпълнителния комитет на ФИФА в края на 2010-та година, като победи кандидатурите на САЩ, Южна Корея, Япония и Австралия.

Изборът на ФИФА предизвика много критики от медии и експерти и бе определен като "високорисков". Заради високите температури в Катар се взе и безпрецедентното решение Световното първенство да се проведе през декември, което означава, че всички първенства в Европа ще бъдат прекъснати за повече от месец в края на 2022-ра година.

mediapool.bg