Кламер БГ - Новини: Катар забранява продажба на бира около стадионите за Световното

Катар забранява продажба на бира около стадионите за Световното

Спорт

|
Пет, 18 Ноем 2022г. 15:42ч.
Катар забранява продажба на бира около стадионите за Световното

Катар забранява продажба на бира около стадионите за Световното

Катар налага забрана на продажбата на бира около стадионите на Световното първенство по футбол.

"След проведена дискусия между властите на страната-домакин и ФИФА бе взето решение продажбите на алкохолни напитки да бъдат съсредоточени във фен-зоната FIFA Fan Festival и в други лицензирани места. Щандовете за продажба на бира в районите на стадионите ще бъдат премахнати", обявиха от ФИФА.

Все пак в района ще може да се продава безалкохолна бира.

По-рано вестник "Таймс" написа, че домакините на шампионата първо са принудили разпространителите да преместят щандовете си на по-прикрити места, а след това са започнали преговори с ФИФА и спонсорa "Будвайзер" за налагането на цялостна забрана за продажба на бира около стадионите.

Решението идва само два дни преди началото на Световното първенство. Десетки хиляди привърженици вече или са в Катар, или са с резервации за пътуване и престой.

"Будвайзер" и управляващата компания "Ей Би ИнБев" плащат десетки милиони на ФИФА за ексклузивните права за продажба на бира на всяко Световно първенство от Мексико 1986 насам.

Когато Катар представи кандидатурата си за домакин, страната се съгласи да уважи всеки маркетингов партньор на централата. Когато спечели домакинството през 2010 г., страната отново увери, че няма да правят пречки за продажбата на бира.

И преди Световни първенства са били провеждани в държави, които по традиция не продават алкохолни напитки на стадионите. Последният пример е от 2014, когато Бразилия промени закони, за да направи възможно присъствието на "Будвайзер" и останалите дъщерни фирми на "Ей Би ИнБев" на съоръженията.

mediapool.bg