Кламер БГ - Новини: Звездите, които отказаха да пеят на Световното по футбол в Катар

Звездите, които отказаха да пеят на Световното по футбол в Катар

Спорт

|
Пет, 18 Ноем 2022г. 15:43ч.
Звездите, които отказаха да пеят на Световното по футбол в Катар

Певицата Дуа Липа

Няколко звезди официално обявиха, че от етични съображения няма да пеят на Световното първенство в Катар, което започва в неделя. Основната причина е отношението към човешките права и в частност към хората с различна сексуална ориентация (хомосексуализмът е забранен в Катар, а хомосексуалистите са заплашени от затвор), както и лошите условия за мигрантите, работили по построяването на стадионите и инфраструктурата за Световната купа.

Преди дни певицата Дуа Липа опроверга в Инстаграм спекулациите, че ще пее по време на първенството и заяви, че ще посети Катар, когато там се спазват човешките права.

Род Стюарт също обяви пред The Sunday Times, че е отказал участие в шоу програмата по време на Мондиала, както и чек за 1 млн. долара по етични причини.

Певицата от групата Spice Girls Мелани C заяви, че се чувства некомфортно да показва подкрепа за първенството в Катар заради отношението към хората с различна сексуална ориентация в страната домакин. Съпругът на колежката ѝ Виктория Бекъм – Дейвид Бекъм, обаче е посланик на шампионата срещу хонорар от 10 млн. долара.

В знак на съпричастност към хората с различна сексуална ориентация се очакваше капитаните он 8 европейски отбора, които участват на първенството, да носят ленти с цветовете на дъгата. Преди дни капитанът на френския тим Юго Лорис заяви, че няма да сложи символа, тъй като смята, че трябва да се уважава културата на страната-домакин, както французите изискват чужденците да спазват френските порядки.

mediapool.bg