Кламер БГ - Новини: Ивет Лалова е 7-ма на 200 метра на световното първенство

Ивет Лалова е 7-ма на 200 метра на световното първенство

Спорт

|
Четв, 03 Окт 2019г. 09:37ч.
Ивет Лалова е 7-ма на 200 метра на световното първенство

Ивет Лалова завърши седма на 200 метра на световното първенство по лека атлетика в Доха с време 22.77 секунди в сряда вечерта.

Това е най-доброто представяне на България до този момент на шампионата на планетата.

Убедително титлата на 200 метра спечели Дина Ашър-Смит с 21.89 секунди, което е нов рекорд на на Великобритания. Преди това британката остана втора на 100 метра отново с нов рекорд на страната си – 10.83 секунди.

Сребърното отличие на 200 метра отиде за дебютантката в отбора на САЩ Бритъни Браун, която финишира с 22.22 секунди.

Бронзът взе Муджинга Камбунджи от Швейцария с 22.51 секунди.

Лалова мечтаеше да спечели медал от седмото си участие в световен шампионат, след като през сезона най-добрият й резултат беше 22.45 секунди. За това след финалното бягане сподели, че е тъжна за изпуснатия медал, но е щастлива от бягането си на финала.

"Малко не достигна за медал, но всъщност е много. Малко е, защото се борим за стотни, за сантиметри. Аз имах една задача - да си направя бягането, и не успях да го направя. Беше доста емоционално, както винаги - финал е. Опитвах се да се отърся от емоцията. За това кратко време за почивка от вчера до днес могат да се случат много неща – хора сме, жени сме, всичко се случва. Днес беше тежко.

Искаше ми се повече. Знаех, че след Дина (шампионката на 200 м – бел.ред.) нататък медалите са свободни и знаех, че това може би е шансът ми. Седмо място в света – да, не е малко, разбира се. Но този медал, който отиде в швейцарката спокойно можех да го взема аз. Но ако си бях направила нещата, разбира се. Тук се взимат медалите, от този който си направи бягането. В сериите направих много силно бягане в завоя и платих във втората част, а в полуфинала пък стана обратното. Днес трябваше най-накрая да напасна нещата, но трудно е във финал всеки бяга с всичко, което има в краката.

Не съм уморена. Съвсем честно, много съм добре, просто не уцелих ден и аз. Може би така ми беше писано днес да е седмо място. Приемам го, щастлива съм за този финал, в който участвах. Тъжно ми е за медала. За финала се радвам. Но господ си знае работата. И продължаваме." Това заяви Ивет Лалова след финалното бягане в Доха пред Bgathletic.com.

Ивет Лалова е първата българка, която бяга в два финала на 200 м на световно първенство. Тя зае седмата позиция и на световното първенство в Пекин през 2017 г.

Преди нея само още две българки са имали честта да бягат във финал на 200 м на шампионат на планетата, но само по веднъж. Анелия Нунева стана шеста с 22.68 сек на първото световно първенство в Хелзинки през 1983 г., а Надежда Георгиева беше осма с 22.55 сек в Рим през 1987.

Ивет Лалова и Анелия Нунева са единствените български спринтьорки, които са бягали на 100 м и 200 м на световни първенства.

Анелия Нунева беше пета в Рим през 1987 г, а Ивет Лалова завърши седма в Дегу през 2011 г.

mediapool.bg