Кламер БГ - Новини: Добромир Карамаринов оглави Европейската атлетика

Добромир Карамаринов оглави Европейската атлетика

Спорт

|
Четв, 14 Окт 2021г. 18:37ч.
Добромир Карамаринов оглави Европейската атлетика

Добромир Карамаринов

Добромир Карамаринов бе избран единодушно за президент на Европейската асоциация по лека атлетика (ЕАА). През последната година и половина 63-годишният българин заемаше поста временно.

Заседанието на 27-ия конгрес на ЕАА - най-висшият форум на европейската атлетика, се проведе в Лозана, Швейцария.

"Благодаря за подкрепата и доверието, което ми гласувате. Въпреки че нямах конкуренция в днешните избори, не приемам тази подкрепа и доверие за даденост. За мен е огромна чест да бъда избран за президент и да продължа да служа на европейската атлетика. Ще се стремя да направя всичко възможно, за да оправдая вашата подкрепа и доверие", каза Добромир Карамаринов в речта си след избора, цитиран от БНТ.

Така за първи път атлет от Източна Европа застава начело на ЕАА. Добромир Карамаринов става и българинът, който в момента заема най-висока позиция в международна федерация по олимпийски спорт.

През 2015 г. Добромир Карамаринов беше избран за първи вицепрезидент на ЕАА с огромно мнозинство, след като преди това в продължение на два мандата беше член на Съвета на Европейската атлетика.

Той е президент на Бъгарската федерация по лека атлетика от 2003 г., а през 2010 г. оглави и Балканската асоциация на атлетическите федерации. За това време Добромир Карамаринов превърна организацията в успешна спортна структура, която надхвърли границите на Балканския полуостров и в нея членуват 21 страни, включително и такива извън Балканите.

През 2019 г., конгресът на Международната федерация по лека атлетика в Доха, Катар, избра президента на българската федерация за член на Съвета.

Добромир Карамаринов е приятел с шефа на ИААФ сър Себастиян Коу, който лично дойде на 60-годишния му юбилей, отбелязан в Правец през 2018 г.

Добромир Карамаринов е шестият президент на ЕАА в историята на организацията - след Адриан Паулен (1969-1976), Артур Голд (1976-1987), Карл-Олаф Хомен (1987-1999), Хансйорг Вирц (1999-2015) и Свен Арне Хансен (2015-2020).

От март 2020 г. президентът на българската федерация бе изпълняващ длъжността президент на ЕАА. Тогава норвежецът Свен Арне Хансен получи удар на 74 години и почина през юни. Добромир Карамаринов ще довърши неговия мандат, който изтича през април 2023 г.

На днешния конгрес в Лозана французинът Жан Грасия бе избран за първи вицепрезидент (на мястото на българина) в съперничество с естонеца Ерик Тайгамаги (30:19 гласа). Грасия ще е заместник на Карамаринов заедно с британката Чери Алекзандър и чеха Либор Върхиняк, които бяха избрани през 2019 г. с 4-годишен мандат.

Двете свободни позиции в Съвета на ЕААбяха заети от германеца Юрген Кесинг и поляка Хенрик Олшевски.

Добромир Карамаринов е роден в Сливен на 26 март 1958 г., но израства в Габрово, където завършва Математическата гимназия. Той е бивш национален състезател на 400 м с препятствия в периода 1975 - 1980 г. По негови думи се отказва млад - на 21 години, след като разбира, че няма шанс да стигне олимпийския връх.

Завършил е треньорски профил във ВИФ "Георги Димитров", специалност "Лека атлетика", а втората му специалност е "Бокс".Започва работа като треньор в Габрово, а по-късно става ръководител на спортното дружество "Янтра". От 1994-работи в БФЛА, а десет години по-късно застава начело на родната федерация, след като Марио Тагарински му казва, че няма по-подходящ от него за този пост.

mediapool.bg