Кламер БГ - Новини: Григор Димитров показа класа срещу Кириос и е на 1/4-финал в Австралия

Григор Димитров показа класа срещу Кириос и е на 1/4-финал в Австралия

Спорт

|
Нед, 21 Ян 2018г. 18:41ч.
Григор Димитров показа класа срещу Кириос и е на 1/4-финал в Австралия

Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис. Третият в световната ранглиста елиминира представителя на домакините Ник Кириос със 7:6(3), 7:6(4), 4:6, 7:6(4) след много оспорван мач, продължил 3:27 чaса.

Във вторник на четвъртфиналите Димитров ще играе срещу британеца Кайл Едмънд, който за първи път в кариерата си достигна до топ 8 в турнир от Големия шлем. Ако преодолее този съперник, българинът най-вероятно ще се изправи срещу Рафа Надал в повторение на епичния полуфинал от 2017 г.

Победата на Григор Димитров срещу Кириос бе много престижна, защото австралийският талант се намира в отлична форма. Третият в света имаше нужда да вдигне нивото на играта си след колебанията в предишните два кръга от турнира. Българинът стори точно това. Той намали драстично непредизвиканите грешки, повиши успеваемостта на първия си сервис и показа нужното търпение при разиграванията срещу Кириос. Именно концентрацията бе това, което го измъкна срещу бомбения сервис на австралиеца.

Първите възможности за пробив в първия сет дойдоха при резултат 3:3. Димитров достигна до два брейкпойнта, но те бяха бързо заличени след два аса на Кириос, който в крайна сметка взе гейма си. До края на сета нямаше други големи възможности за пробив и се стигна до тайбрек.

В решителната част Кириос намали силата на началния си удар, което даде шанс на Димитров да влезе в по-дълги разигравания. При тях той доминираше и затвори тайбрека със 7:3. Само през първия сет Кириос вкара 13 аса, но Димитров бе стабилен и не допусна нито една възможност за пробив.

Първият пробив в мача дойде за 4:3 гейма във втория сет. Той бе за българина, който се възползва от колебанията в сервиса на своя съперник. Кириос обаче се върна в играта, след като спаси сетбол и на свой ред получи шанс пробив, който реализира веднага – 5:5. Вторият сет същосе реши с тайбрек и той отново бе за Григор Димитров – 7:4. Той показа отлична защита и невероятни форхенди, въпреки агресивната игра на Кириос.

В началото на третия сет австралийската публика се бе умълчала, което даде шанс за изява на българите на "Род Лейвър Арина". Виковете “Българи, юнаци“ накараха Джон Макенроу да попита: "Къде се намираме? Да не сме в София?"

Въпреки че губеше с 0:2 сета, Ник Кириос показа, че не се е предал. Той продължи да сервира невероятно, но сега подлагаше под напрежение съперника сии при неговото сервиране. Така се стигна до пробив за Кириос за 3:2 гейма. Мощните сервиси на австралиеца продължиха до края на сета и Димитров нямаше никакъв начин да влезе обратно в сета.

В четвъртия сет българинът стигна до две възможности за пробив в четвъртия гейм, но не успя да се възползва. Той проби Кириос за 5:3, след като австралиецът прати решителен смач в мрежата. Димитров обаче не се възползва от тази възможност и пак допусна връщане на пробива, вместо да затвори мача при своето подаване. В крайна сметка отново се стигна до тайбрейк, където българинът показа, че има по-здрави нерви. Победата бе подпечатана с невероятен минаващ удар от форхенд.

Това е трета победа на Гришо срещу Кириос, от когото той загуби преди две седмици на полуфиналите в Бризбейн.

"Да се играе срещу Ник винаги е трудно, преди две седмици загубих от него. Той сервира и играе невероятно и наистина здраво се бори. Това бе един от тези мачове, в които трябва да си фокусиран и да се опиташ да се възползваш от всяка възможност", коментира Григор Димитров след мача.

Матс Виландер: Григор показа световна класа

Българският тенесист получи висока оценка и от коментатора на Евроспорт и носител на седем титли от Големия шлем Матс Виландер.

"Много високо ниво на тенис. Григор Димитров излезе и показа какъв атлет е. Той държеше топката в корта, сервираше много по-добре от предишните си мачове. Това накрая много му помогна, защото съумяваше да си спечели сервис геймовете", коментира Виландер.

"Той е трети в световната ранглиста и показа защо. Съумя много да вдигне равнището си на игра, в сравнение с другите си три мача. Днес Григор игра на много високо ниво през цялото време. Всичко работеше. Сервираше много по-стабилно, а допусна двойни грешки само когато можеше да си го позволи. Имаше вариации в играта му", продължи той с анализа си на мача.

"Никога не знаеш какво да очакваш от Кириос и поведението му на корта. Григор обаче се справи невероятно добре. Да имаш публиката срещу себе си тук, е окей. За Купа Дейвис е различно. Ник Кириос е много добър човек извън корта и в съблекалнята. Понякога езикът, който използва на корта, не е окей. Като негов съперник трябва да се разграничиш от него. Григор показа точно това - световна класа и концентрация", смята още специалистът.

"Григор беше много гладен днес. Може би го видяхме в най-доброто му състояние – нямаше много време да мисли. Показа обаче невероятна гъвкавост. Беше силен, експлозивен, а всичко това му помага да бъде максимално концентриран. Той много добре знае, че е един от най-добрите атлети", обобщи Матс Виландер.

mediapool.bg