Кламер БГ - Новини: Григор Димитров едва спаси петсетов мач срещу 186-ия в света

Григор Димитров едва спаси петсетов мач срещу 186-ия в света

Спорт

|
Ср, 17 Ян 2018г. 16:26ч.
Григор Димитров едва спаси петсетов мач срещу 186-ия в света

Третият в световната ранглиста, българинът Григор Димитров, успя със сетни сили да се спаси от доста срамна загуба от 186-ия в света и да се класира за третия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн.

След близо 3 часа и половина игра, пет сета, един от които загубен от него на нула, Димитров успя да измъкне мача срещу игралия досега едва 6 мача в тура на ATP и дошъл от квалификациите американец Макензи Макдоналд с 4:6, 6:2, 6:4, 0:6, 8:6.

Играта на българина бе далеч от нивото в края на миналия сезон, изобилстваше от грешки, като най-зле изглеждаха нещата при бекхенда. Редуваха се множество двойни грешки, а делът на спечелените от него разигравания на втори сервис бе критично нисък – 28%.

Самият Димитров след мача каза пред Евроспорт, че вероятно днес е играл под средното си равнище.

22-годишният американец се възползва от всичко това и вероятно само липсата на достатъчно опит го лиши от победата. До днес най-предно класираният тенисист, с който се бе срещал в кариерата си, бе 95-ти в ранглистата.

Макензи игра със завидно самообладание през целия мач и нито за миг не се отклони от агресивната си тактика, като непрекъснато атакуваше бекхенда на Димитров и излизаше на мрежата.

Все пак в края на мача българинът издържа на напрежението и измъкна победата. В третия кръг го чака също така млад и агресивен съперник, срещу когото има доста неприятен спомен. Става дума за 20-годишния руснак Андрей Рубльов, от когото Григор Димитров загуби миналата година още във втория кръг на Откритото първенство на Съединените щати.

В сряда Рубльов победи Маркос Багдатис от Кипър с 6;4, 6:7 (5), 6:4, 6:2.

В първия сет днес Димитров допусна пробив още при втория гейм, в който сервираше, след което изостана с 1:3. После при 3:4 имаше две възможности да върне пробива, но ги пропусна. Така Макдоналд безпроблемно взе сета с 6:4.

Вторият сет бе единственият, в който третият в света се приспособи към играта на американеца и се приближи до собственото си ниво. При 3:2 в своя полза той успя да поведе с 0:40 и да "пробие“, след като при втората възможност за това американецът направи двойна грешка. После Димитров набързо взе и следващите два гейма, а с това и сета.

Очакването, че това ще го успокои ще вкара мача в по-спокойно за него русло, не се оправдаха. В третия сет последваха оспорвани геймове и при 2:2 българинът отново допусна пробив. В следващия гейм американецът лесно стигна до 40:0, след което обаче играта му се срина, допусна и двойна грешка и накрая върна пробива.

После пък Димитров влезе в „дупка“, изостана с 0:40, но успя да се съсредоточи и да спечели пет поредни точки.

При 4:5 Макдоналд на свой сервис допусна серия непредизвикани грешки и Димитров се възползва от втория от двата си поредни сетбола.

Той изрази бурно радостта си от победата в сета. Но и този път надеждата, че е намерил играта си не се оправда. Нещо повече – последва дълбок срив, в резултат на който Григор Димитров загуби 6 поредни гейма за само 22 минути, като успя да вземе само 9 от разиграните 33 точки.

В играта на нерви в петия сет Димитров започна по-колебливо, но без да даде на съперника си възможности за пробив. Постепенно по-големият му опит започна да си казва думата и за Макдоналд започна да става все по-трудно да печели подаванията си.

При 6:5 българинът поведе с 0:30, но не стигна до мачбол. Ситуацията се повтори при 8:7. Американецът изостана с 0:30, но успя да изравни. Последва обаче двойна грешка и мачбол, от който Григор Димитров се възползва.

mediapool.bg