Кламер БГ - Новини: Висшата лига може да бъде подновена в началото на юни

Висшата лига може да бъде подновена в началото на юни

Спорт

|
Пон, 27 Апр 2020г. 16:06ч.
Висшата лига може да бъде подновена в началото на юни

Висшата лига вероятно ще бъде подновена на 8 юни. Това е целта, която са си поставили всички ръководни фактори в английския футбол, съгласувайки плана с правителството на Великобритания.

Двубоите ще се играят при закрити врати, като в момента се уточнява бройката на лицата, които ще могат да присъстват на стадионите в оставащите 92 срещи до края на сезона.

Според "Дейли Телеграф" минималната бройка, включваща играчи, треньори, медицински щабове на двата отбора, официални лица от Висшата лига и представители на медиите, е 300 човека. Ако двубоят се излъчва на живо, то цифрата се увеличава до 323-ма. Тя е подобна на тази, която вече обявиха официално от Бундеслигата.

Първите мачове в Германия се очакват на 9 май.

Според протокола там на всеки мач могат да присъстват максимум 322 души. В Премиър лийг още 70 човека персонал на телевизиите, излъчващи мачовете на живо, ще ще бъде допуснат около стадионите, но не и вътре в тях, отбелязва Sportal.bg.

Сезонът трябва да приключи на 27 юли.

В петък ще се състои поредната видеоконферентна среща между представители на 20-те клуба, на която ще бъдат очертани и конкретните параметри около подновяването на кампанията.

Джузепе Конте не се ангажира с дата за подновяването на първенството

Премиерът на Италия - Джузепе Конте, направи специално обръщение към сънародниците си в неделната вечер, в което обяви, че правителството ще разхлаби част от мерките в борбата срещу коронавируса. Едно от приетите решения е даването на право на спортните отбори да подновят тренировки от 18 май.

От 4 май ще бъде възможно провеждането на индивидуални тренировъчни занимания. Премиерът на Италия, която е една от най-силно засегнатите страни в света от Covid-19, обаче не се ангажира с конкретна дата, на която да бъде подновен местният шампионат по футбол.

Серия "А" бе спряна на 9 март, макар още две седмици преди това да имаше отложени единични срещи заради коронавируса.

"Спортният министър Винченцо Спадафора ще работи интензивно с учени и спортни ръководители, за да сме сигурни, че тренировките ще могат да бъдат подновени при сигурни условия. След това ще преценим дали е възможно отново да се подновят шампионатите. Такова решение ще може да бъде взето, само ако сме абсолютно сигурни в безопасността на всички участници. Не искаме нашите спортисти да боледуват. Като всеки италианец и аз съм луд по футбола. И на мен ми бе странно, когато трябваше да спрем първенството, но мисля, че и най-големите привърженици разбират, че това решение бе безалтернативно", каза премиерът.

Отборите в Италия имат да изиграят още между 12 и 13 мача до приключването на целия сезон в Серия "А", а лидерите Ювентус и Лацио са само на точка един от друг, отбелязва БНР.

Няма яснота и за испанското първенство

Здравният министър на Испания Салвадор Ия обяви, че е практически невъзможно футболното първенство в страната да се поднови преди лятото.

Ла Лига бе спряна в средата на март месец, а нейният президент Хавиер Тебас се надява шампионатът да може да бъде възобновен в края на май или началото на юни месец.

"Не мога да кажа дали ще е възможно футболното първенство да се поднови преди лятото. Би било безразсъдно да прогнозирам", заяви Ия.

Надеждите са тренировките да бъдат разрешени от началото на май и в някакъв етап да се завърнат и двубоите, но все още няма нищо конкретно.

mediapool.bg