Кламер БГ - Новини: Ако пандемията не бъде овладяна до 2021-ва, Олимпиадата в Токио ще бъде отменена

Ако пандемията не бъде овладяна до 2021-ва, Олимпиадата в Токио ще бъде отменена

Спорт

|
Вт, 28 Апр 2020г. 13:02ч.
Ако пандемията не бъде овладяна до 2021-ва, Олимпиадата в Токио ще бъде отменена

Председателят на Организационния комитет на Токио 2020 Йоширо Мори заяви, че пренасрочените Олимпийски игри в японската столица ще бъдат отменени, ако през 2021 година светът не се е справил с пандемията от коронавирус.

В интервю за "Никан спорт", на въпрос дали Олимпиадата може да бъде преместена отново с още година, ако ситуацията с инфекцията не бъде овладяна, Мори отговори отрицателно.

"Не, в такъв случай Игрите ще бъдат отменени. В миналото Олимпиади са били отменяни при войни. Сега ситуацията е такава, че ние се сражаваме срещу невидим враг", заяви той.

Япония вложи около 13 милиарда долара за организацията на най-големия спортен форум, но състезанията трябваше да бъдат отложени заради пандемията.

Президентът на японската медицинска асоциация Йошитаке Йокура също смята, че провеждането на Олимпийските игри през 2021 година ще бъде трудно постижимо, ако не бъде открита ваксина или сигурен метод за лечение на заболяването.

"Не казвам дали Япония би могла, или не би могла да организира Олимпиадата, но в настоящата ситуация това ще бъде трудно. Ако не бъде открита ефективна ваксина, очаквам домакинството на Игрите да бъде сложно", коментира Йокура.

mediapool.bg